Actualitate

Trump va numi director al spionilor americani pe senatorul aflat pe ”lista neagră” a Kremlinului

Numirea lui Coats în acest post este de mare importanță pentru Donald Trump, care s-a trezit in mijlocul unei confruntari directe cu agențiile de informații americane cu privire la intervenția Moscovei în procesul electoral american. Trump a declarat deschis că pune la îndoială constatările serviciilor de contraspionaj din SUA cu privire la intervenția Rusiei în alegerile americane.

Astfel, susține ziarul francez, numirea senatorului republican este conceputa pentru a-i liniști pe cei care îl suspectează pe Trump de „indulgență criminală” față de Rusia. Dan Coats este unul din cei sase senatori americani, care, în 2014, ca răspuns la impunerea de catre SUA a sancțiunilor împotriva Rusiei, a primit interdicție de intrare în Rusia. Atunci, Coats a declarat că „se considera onorat” să fie ținta Kremlinului.

Directorul National Intelligence – poziție creata in SUA după atacurile de pe 11 septembrie – coordonează activitatea a 17 agenții de informații din SUA, inclusiv CIA, FBI și NSA. Printre altele, șeful National Intelligence asigură schimbul de informații între agenții și se asigură ca acestea nu se suprapun în sarcinile lor. De asemenea, el este reprezentantul oficial al comunitatii americane de informatii în fața Congresului și publicului american.

James R. Clapper, care deține funcția de director al National Intelligence din 2010, l-a avertizat pe Trump în legatura cu polemica deschisa pe care a initiat-o cu serviciile de informații americane: „manifestarea scepticismului sănătos este una, dar demonizarea cuiva este cu totul altceva”, – a spus Clapper.

Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *