Deciziile au fost luate în contextul Zilei lucrătorului Procuraturii, marcată pe 29 ianuarie, şi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la crearea Procuraturii. Printre nominalizaţi sunt acuzatori de stat în dosare de rezonanţă, dar şi procurorul Elena Neaga, care şi-a afişat luxul pe reţelele de socializare. 

Pentru ordinul „Gloria Muncii” este propusă Cornelia Vicleanschi, fostă şefă de secţie la Procuratura Generală. De medalia „Meritul Civic” s-ar putea învrednici Adrian Mircos, şef interimar de direcţie la Procuratura Generală, Serghei Cebotari, şeful Procuraturii raionului Soroca, Vasile Stoinov, adjunct al şefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Eduard Florea, procuror-şef al raionului Ungheni, precum şi Nicolae Geru, şeful Procuraturii sectorului Centru al capitalei.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, în frunte cu Mircea Roşioru, au semnat şi o hotărâre prin care îi propun procurorului general să acorde Crucea „Pentru Merit", clasa întâi, şefului Procuraturii sectorului Ciocana, Ruslan Popov. Numele acestuia a figurat în lista beneficiarilor de apartamente din aşa-numitul „bloc al procurorilor” de pe strada Nicolae Sulac din capitală. Asta în condiţiile în care deja avea o vilă cu două etaje la Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Solicitat atunci pentru o reacţie, el s-a arătat deranjat de întrebările jurnaliştilor. Apartamentul de 112 metri pătraţi, pe care Popov şi l-a cumpărat în blocul din sectorul Ciocana, a fost vândut în 2012 unui verişor, iar altul, de 121 de metri pătraţi, de pe strada Melestiu din capitală, a ajuns în posesia tatălui său printr-un contract de cesiune, potrivit datelor de la cadastru.

Un alt pretendent la Crucea „Pentru Merit", clasa a doua, este procurorul-şef al municipiului Chişinău, Igor Popa. Numele acestuia este cunoscut opiniei publice prin prisma scandalurilor mediatice în care a fost implicat. Presa a scris că Popa a fost acuzat în repetate rânduri că ar fabrica dosare la comandă. Tot el a fost cel care a chemat judecători în izolatoarele comisariatelor de poliţie pentru ca aceştia să elibereze mandate de arestare pe numele tinerilor reţinuţi după violenţele din aprilie 2009. Anterior, procurorul-şef al capitalei a declarat însă că nu se simte vinovat de nimic.

În lista celor care ar putea primi medalia „Pentru serviciu impecabil” se regăseşte procurorul Nicu Şendrea, care instrumentează dosarul membrilor aşa-numitului grup Petrenco.

Pentru insigna „Eminent al Procuraturii” a fost propusă angajata Procuraturii Anticorupţie Adriana Beţişor, care la doar 29 de ani a instrumentat dosarul fostului premier Vladimir Filat. Ea a primit gradul de colonel în justiţie, chiar dacă, potrivit CV-ului, nu dusese până la capăt niciun caz de rezonanţă. Anterior, Ziarul de Gardă a scris şi că părinţii ei, care locuiesc într-un sat din raionul Glodeni, îşi construiesc o casă de milioane în apropierea capitalei. Asta în timp ce doar tatăl acuzatorului de stat avea un loc de muncă şi primea un salariu de aproximativ 40 de mii de lei anual. Atunci, Adriana Beţişor a declarat că imobilul nu-i aparţine şi că a fost cumpărat la dorinţa mamei sale, care a muncit în Italia. Totuşi, ea a adăugat că a investit în casă o parte din banii pe care i-a câştigat la nuntă.

Pentru aceeaşi insignă „Eminent al Procuraturii” este propus Andrei Băeşu, care s-a ocupat de cunoscutul dosar „Aroma Floris", în care statul putea să piardă peste patru milioane de lei. El este acuzator de stat şi în dosarul afaceristului Veaceslav Platon.

În hotărârea cu privire la „încurajarea” unor procurori cu prilejul zilei lor profesionale apare şi numele Elenei Neaga, fost viceprocuror al sectorului Buiucani, în prezent procuror în Secţia politici, reforme şi management al proiectelor a Procuraturii Generale. Potrivit hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor, ea va primi un „cadou simbolic”. Neaga a ajuns în atenţia presei după ce a plasat pe reţelele de socializare mai multe poze din locuinţa sa luxoasă din oraşul Străşeni. A fost criticată şi pentru că în 2014 a beneficiat de un apartament la preţ redus pentru procurori pe strada Melestiu din Chişinău.

Iar Vitalie Busuioc de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate, acuzator în cazul redeschiderii urmăririi penale pe numele lui Renato Usatîi în dosarul Gherman Gorbunţov, va primi o „mulţumire”.