Linkuri accesibilitate

Întrevederea Igor Dodon-Vadim Krasnoselski de la Tighina/Bender (Video)


La întrevederea de la Tighina...
La întrevederea de la Tighina...

Un optimism prezidențial temperat de comentatorii politici de la Chișinău.

Discuţiile de la Bender între președintele Igor Dodon și liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski s-au menținut în „spiritul și limitele” tratativelor mediate de ani de zile de OSCE: pași mici gândiți să ajute la mărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Probleme politice rămân pentru moment de „neatins”. Potrivit declarațiilor făcute după prima întâlnire oficială, s-a discutat despre libertatea de circulație, despre recunoașterea diplomelor şi a plăcuţelor de înmatriculare eliberate de Tiraspol, despre transport şi comunicații.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:52 0:00
Link direct

Potrivit unui comunicat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat că nu au fost discutate „chestiuni politice, care să prevadă un anumit statut”, reiterând că „garanţia securităţii Transnistriei este independenţa ei”. La rândul lui, preşedintele moldovean Igor Dodon a afirmat că „există chestiuni complicate şi puncte de vedere diferite, dar cetăţenii trebuie să vadă că există rezolvare pentru problemele ce-i vizează direct, convenite la masa de dialog”.

Întrevederea de la Bender sau Tighina, toponim folosit pentru aceeași localitate în limbajul din partea dreapta a Nistrului, a avut scopul să deschidă calea pentru contactele dintre noii lideri instalați la Chişinău şi Tiraspol, anunţă comunicatul de presă al aşa-zisei președinții a regiunii transnistrene.

Potrivit celor doi lideri, au fost abordate probleme ce interesează atât reprezentanții malului stâng - precum recunoașterea diplomelor de studii şi a plăcuțelor de înmatriculare a automobilelor eliberate de Tiraspol sau ultimele deficiențe cu telefonia mobilă -, cât şi subiecte aflate pe agenda conducerii Republicii Moldova, în special problema accesului țăranilor din raionul Dubăsari la terenurile pe care le deţin dincolo de traseul Râbniţa-Tiraspol, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină ori accesul în raioanele de est a demnitarilor de la Chişinău.

În acelaşi comunicat remis de Tiraspol se spune că, după părerea lui Igor Dodon, există şi probleme dificile cu puncte de vedere divergente. „În ceea ce priveşte problemele dificile, va trece timpul şi, în baza rezultatelor pe care le vom obţine acum, vom găsi soluţii şi pentru ele”, a spus Dodon. Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a reiterat că „garanţia securităţii Transnistriei este independenţa ei”.

Revenit la Chişinău, preşedintele moldovean a fost mai optimist în declarații. A spus că pe majoritatea subiectelor a găsit limbaj comun şi că în următoarele săptămâni vor avea loc întâlniri la nivel de experţi in cadrul cărora se va conveni asupra unui grafic de acțiuni ulterioare.

Igor Dodon: „Am convenit asupra unei abordări în pachet, adică se rezolvă nu doar ceea ce solicită o parte, dar în ambele interese. Am ferma convingere că în următoarele luni locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor simţi schimbări benefice pe subiectele pe care le-au aşteptat demult”.

Igor Dodon s-a lăudat pe o reţea de socializare că este primul preşedinte moldovean care l-a felicitat cu victoria în aşa-zisul scrutin prezidenţial pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Optimismul afişat la Chişinău de Igor Dodon este tratat cu rezerve de jurnalistul Valeriu Reniţă, fost purtător de cuvânt al președintelui Vladimir Voronin.

Valeriu Reniţă: „În primul rând, această vizită domnul Dodon o avea în promisiunile lui electorale şi voia s-o facă înainte de vizita lui în Rusia, probabil, ca să poată spună cu jumătate de gură despre acest lucru, pentru că oricum nu se putea nimic obţine la prima întâlnire”.

Europa Liberă: Şi acolo Krasnoselski i-a spus franc: „Garanţia securităţii poporului transnistrean este independenţa”. Asta cum poate fi interpretat?

Valeriu Reniţă: „Asta este, de fapt, poziţia Rusiei faţă de această bucată de pământ. Deci, pe de o parte, ei spun în limbaj oficial că recunosc indepenedenţa [şi integritatea Republicii Moldova], pe de altă parte, susţin această enclavă pentru a o menţine în sfera sa de influenţă. Krasnoselski a spus-o clar de la început, imediat, chiar a doua sau a treia zi după ce s-a instalat la cârmă, că nu are nicio euforie privitor la alegerea lui Dodon şi în felul acesta a avut pe jumătate răspuns înainte de a pleca încolo Dodon. Poziţia Tiraspolului este întotdeauna coordonată cu poziţia oficială a Moscovei privitor la ce se va întâmpla în următorii ani cu această enclavă. Şi este clar că în timpul apropiat Rusia nu va ceda în această problemă, deci va spune ceea ce a spus până acum – în cuvinte una, în fapte alta.”

Europa Liberă: Şi totuşi preşedintele Igor Dodon insistă pe reintregirea ţării. Cât de lungă o calea de la buna intenţie la realitate?

Valeriu Reniţă: „Domnul Dodon este în stare pe anumite direcţii să realizeze anumite lucruri bune, sau cel puţin are intenţii şi unele din aceste intenţii se vor materializa, numai nu pe direcţia asta. A dovedit-o cu brio cel mai pro-moscovit şi pro-CSI-st președinte pe care l-am avut – domnul Voronin. A avut cele mai bune intenţii, a jucat deschis, ca până la urmă să se aleagă cu ce s-a ales: cu embargo din partea Rusiei şi cu blocarea problemei transnistrene într-un hal fără de hal”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG