Morcovii: 8 beneficii miraculoase pentru sănătate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Morcovii sunt considerați cele mai populare legume din lume, după cartofi. Aceștia conțin carotenoide, substanțe solubile în grăsimi, iar prepararea lor în ulei sau transformarea în piure și suc crește cu 600% cantitatea de carotenoide, informează sfatulparintilor.ro.

Iată cele 8 efecte benefice ale morcovilor:

1. Îmbunătățesc vederea. Betacaronetul din morcovi este transformat în vitamina A, la nivelul ficatului. La nivelul retinei, vitamina A este transformată în rodopsină – un pigment necesar vederii de noapte. De asemenea, betacarotentul protejează împotriva cataractei senile.

2. Previn cancerul. Morcovul reduce riscul dezvoltării cancerului la plămâni, la sâni și la colon; substanțele falcarinol si falcarindiol, conținute de morcovi, având proprietăți anticancerigene. Falcarinolul este un pesticid natural, secretat de morcov, pentru a proteja rădacina de fungi.

3. Efect antiîmbătrânire. Betacarotenul din morcovi se comportă ca un antioxidant și protejează organismul împotriva degradării celulare.

4. Piele sclipitoare. Vitamina A și antioxidanții din morcovi protejează pielea de deshidratare, previn apariția ridurilor, a acneei și redau tonusul pielii.

5. Prevenirea infecțiilor. Morcovul ras (crud) sau fiert și zdrobit, pus pe rană, poate preveni suprainfectarea.

6. Prevenirea bolilor cardiovasculare. O dietă bogată în carotenoide este asociată cu scăderea riscului apariției unor boli cardiovasculare, datorită conținutului ridicat de betacaroten, alfacaroten si luteină. Consumul regulat de morcovi reduce colesterolul, întrucât fibrele solubile din morcovi reacționează cu acidul produs de bilă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...