Statul Islamic susține că a comis anul trecut 1.112 atacuri sinucigașe în Siria și Irak

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a comis anul trecut 1.112 atacuri sinucigașe în Siria și Irak, a anunțat miercuri așa-numita agenție de presă a acestei grupări, Amaq, relatează agenția EFE.

Într-o informare difuzată pe Instagram, dar care nu este confirmată din alte surse, ea menționează că 815 atacuri kamikaze de acest fel au fost executate cu vehicule încărcate cu explozivi.

Unii ofițeri din rândul trupelor irakiene au recunoscut în multe cazuri că mașinile capcană și atacatorii kamikaze în general au devenit una dintre principalele arme folosite de jihadiști pentru a îngreuna avansul armatei irakiene ori pentru a-i demoraliza și intimida pe soldații acesteia din urmă, scrie Agerpres.

A doua metodă folosită după mașinile capcană este cea a centurilor explozive, în total 214 extremiști islamici detonându-și asemenea dispozitive în atacurile comise în Siria și Irak. O variantă a acestui tip de atac este cea a „vestelor explozive”, metodă folosită de jihadiști în alte 82 de atentate.

Cât despre distribuția geografică a acestor acțiuni pe teritoriul „califatului” autoproclamat de jihadiști în Siria și Irak, din cele 1.112 de atacuri 761 au fost executate în Irak împotriva forțelor de securitate irakiene din regiunea autonomă a Kurdistanului, 311 fiind concentrate în regiunea Ninive, a cărei capitală este Mosul, unde trupele irakiene au lansat pe 17 octombrie o puternică ofensivă pentru a o recuceri.

În Siria atacurile kamikaze executate de militanții SI au vizat în special trupele loiale președintelui Bashar al-Assad și milițiile kurde ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), 133 și respectiv 135 de atacuri, alte 83 de atacuri kamikaze având ca țintă grupările opoziției siriene sau armata turcă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...