Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarațiile lui Dodon după întâlnirea…

Declarațiile lui Dodon după întâlnirea cu Krasnoselski: „Pe majoritatea subiectelor am găsit limbă comună”

În cadrul unui briefing susținut după întâlnirea de miercuri, 4 ianuarie, cu liderul autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că cei doi au discutat asupra mai multor probleme ce-i vizează pe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și că, pe majoritatea subiectelor, au găsit limbă comună.

„Astăzi în premieră din anul 2008, președintele R. Moldova a mers în vizită în regiunea transnistreană. Scopul acestei vizite a fost stabilirea contactelor cu noua conducere din Transnistria și stabilirea unui mecanism de conlucrare pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. În primul rând, ca doi conducători care au fost susținuți de majoritatea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, am convenit că trebuie să întreprindem acțiuni pentru a rezolva problemele oamenilor simpli.

Domnul Krasnoselski a specificat subiectele care-i interesează pe ei, ele sunt cunoscute, cum ar fi dplomele, numerele de înmatriculare a automobilelor, problemele care sunt acum cu telefonia și alte întrebări. Noi am abordat subiectele care-i interesează pe cetățenii din dreapta Nistrului, cum ar fi problema cu terenurile agricole de după traseu, problema școlilor din partea stângă a Nistrului, problema ce ține de admiterea în partea stângă a Nistrului a unei categorii de funcționari… Pe majoritatea subiectelor am găsit limbă comună, dar pentru a merge cu soluții concrete am convenit asupra unei abordări în pachet, adică se rezolvă nu doar ceea ce solicită o parte, dar în ambele interese”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a dat asigurări că, în următoarele luni, locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor simți „schimbări benefice”.

„Am convenit că în timpul următoarelor săptămâni vor avea loc întrevederi la nivel de experți, la nivel tehnic, o să propunem și celor din guvernul R. Moldova să contacteze cu cei din stânga Nistrului, pentru ca, în decurs de câteva săptămâni, nu mai târziu de o lună, această abordare în pachet convenită de toate părțile și susținută și în format 5+2 să fie primită ca bază, de ce nu, să fie semnată la nivel de conducători și să implimentăm acești pași concreți din ambele părți. Am ferma convingere că în următoarele luni locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor simți schimbări benefice pe subiectele pe care le-au așteptat demult”, a mai declarat Dodon.

La întâlnirea de astăzi de la Tighina, Igor Dodon a fost însoțit de Vasilii Șova, consilier prezidențial în domeniul reintegrării și fost ministru al Reintegrării în perioada guvernării comuniste.