Fostul adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, va sta în arest alte 30 de zile

Anticoruptie.md
04/01/2017
Foto: jurnaltv.md

Andrei Pântea, ex-prim-procuror general adjunct, judecat pentru transferul în Federația Rusă a dosarului hoțului în lege Grigore Karamalak, va mai sta în arest alte 30 de zile. Decizia a fost luată marți, 3 ianuarie, de magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei. Între timp, ședințele în dosarul fostului procuror general interimar continuă. Cauza, expediată în instanță la sfârșitul lunii noiembrie, este judecată de magistrata Steliana Iorgov. 

Steliana Iorgov a fost vizată anterior într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre judecătorii cu lipici la donații. Reporterii au scos la iveală că, potrivit declarației de venit pentru anul 2014, magistrata deține 11 loturi de pământ, o casă de locuit cu garaj și câteva apartamente. Iorgov le-a spus jurnaliștilor că a primit aceste bunuri drept cadou din partea rudelor, care le-ar fi avut în proprietate timp de mai mulți ani. Judecătoarea a trecut bunurile imobile și în declarația pentru anul 2015

Pântea, fostul adjunct al procurorului general în perioada 2010-2015, a fost reținut de colegii săi în luna octombrie 2016. El s-ar face vinovat de faptul că, sub semnătura sa, dosarul cunoscutului hoț în lege Grigore Karamalak, deschis în Republica Moldova, a fost transferat în Federația Rusă. Acest fapt presupunea că Grigore Karamalak putea veni în Moldova fără să fie reținut sau pedepsit pentru infracțiunile care i-au fost imputate, pentru că organele competente din Rusia l-au achitat.

Pântea a fost plasat în arest, iar o lună mai târziu dosarul deschis pe numele lui a fost transmis în judecată, fostul procuror fiind acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Între timp, pe 21 septembrie 2016, Procuratura Generală a dispus anularea ordonanţei prin care a fost dispusă transmiterea cauzei penale de învinuire a lui Grigore Karamalak către autorităţile Federaţiei Ruse, astfel fiind reluată urmărirea penală în privinţa interlopului.

Ex-prim-procurorul general adjunct a părăsit sistemul în septembrie 2015, din proprie inițiativă. Câteva luni mai devreme, el a obținut licența de avocat. De-a lungul anilor, Andrei Pântea a fost subiectul mai multor anchete de serviciu, a fost acuzat de comiterea unor acte de corupție, precum și de legături cu lideri din lumea interlopă. 

Anticoruptie.md
04/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii