Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bolile de pancreas — afecţiunile…

Bolile de pancreas — afecţiunile „viciilor” noastre

Produsele calorice, ţigările, alcoolul sunt „viciile” vieţii moderne de care adesea nu vrem să ne lipsim. Acest lucru, însă, are o serie de urmări, care ne distrug organismul şi fac vizitele noastre la medic din ce în ce mai frecvente. Bolile de pancreas sunt afecţiunile care, odată ce apar, ne vor „însoţi” pe parcursul întregii vieţi şi ne vor impune anumite restricţii pe care nu avem cum să le ignorăm. Despre motivul apariţiei acestor boli de pancreas şi prevenirea lor ne-a vorbit Svetlana Ţurcan, doctor habilitat în ştiinţe medicale, conferenţiar, Clinica de Gastroenterologie.

„Pancreasul este o glandă cu secreţie mixtă (exocrină şi endocrină), care joacă un rol important în funcţionarea corectă a organizmului. Iritarea sau inflamarea acesteia duce la apariţia anumitor boli, cum ar fi: pancreatita acută, pancreatita cronică şi cancerul pancreatic. Deşi oricine poate să facă pancreatită, totuşi sunt unele cauze care provoacă cel mai des apariţia acestor afecţiuni: consumul excesiv de alcool, litiaza biliară (pietrele la fiere, n.r.), obezitatea, bolile autoimune, precum şi nicotina.

Până nu demult, medicii susţineau că motivul principal al apariţiei acestor boli de pancreas este alcoolul. Însă, devin tot mai frecvente cazurile de apariţie a pancreatitei care se dezvoltă pe fondul unor boli ale sistemului biliar, obezităţii şi hipercolesterolemiei (creştere anormală a colesterolului din sânge, n.r.).

Pancreatita se manifestă prin dureri pronunţate sau disconfort abdominal, balonări, scaun neformat sau senzaţie de greutate în regiunea stomacului. Dacă aceste simptome există, atunci individul urmează să se adreseze medicului, care îi va face ultrasonografia.

Cel mai des, pancreatita cronică apare la persoanele cu vârsta de 30-50 de ani. Odată ce este depistată, pacientul trebuie să respecte un regim alimentar care să nu conţină produse ce ar putea irita în vreun fel stomacul, ceea ce, la rândul său, va duce la iritarea pancreasului şi agravarea bolii. De aceea, trebuie să evităm mâncarea sărată, condimentată şi grasă. Tratamentul se face pas cu pas, în cazul unei pancreatite mai uşoare se recomandă o dietă, iar în cazul unei pancreatite cronice tratamentul este unul medicamentos şi mai complex. Totodată, această dietă este flexibilă, dacă în primele zile pacientul se abţine de la orice mâncare, în afară de cea dietetică, treptat acesta va putea duce un mod sănătos de viaţă, cu condiţia că va respecta anumite reguli. Nu trebuie să uităm că pancreatita se asociază adesea cu alergiile.

Cea mai sigură cale de prevenire a acestor boli este modul sănătos de viaţă, evitarea consumului de alcool, alimentaţia corectă şi scăderea în greutate în cazul persoanelor obeze”, explică medicul.

consultant: Svetlana Ţurcan, 
doctor habilitat în ştiinţe medicale, confirenţiar Clinicei de Gastroenterologie