Trump numeşte un critic vehement al Chinei ca negociator-şef pe probleme comerciale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele american ales Donald Trump a numit marţi un critic vehement al practicilor comerciale chineze, Robert Lighthizer, ca negociator-şef pe probleme comerciale în viitoarea sa administraţie.

El va fi însărcinat cu încheierea unor tratate comerciale mai avantajoase şi cu reducerea deficitului comercial al SUA, a anunţat echipa republicanului într-un comunicat citat de Reuters, potrivit News.ro.

Lighthizer va ajuta la „lupta pentru acorduri comerciale bune, care pun muncitorul american pe primul plan”, se adaugă în comunicat.

Lighthizer a servit ca reperezentant comercial adjunct al SUA în timpul administraţiei Reagan. El a contribuit la reducerea fluxului de importuri din Japonia, în anii ’80, ameninţând cu impunerea de cote şi taxe punitive.

El se întoarce la conducerea agenţiei după aproape trei decenii ca avocat al producătorilor americani de oţel şi al altor companii în procese anti-dumping şi legate de subvenţii.

Lighthizer, care lucrează în prezent la casa de avocatură Skadden, Arps, Slate, Meagher and Flom, a acuzat public Beijingul că nu şi-a onorat angajamentele asumate în 2001, când a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). În aceste condiţii, el a cerut tactici mai agresive pentru „a obliga la o schimbare de sistem”, chiar dacă acest lucru înseamnă abaterea de la normele OMC.

„Ani de pasivitate (…) în rândul politicienilor americani au permis deficitului comercial SUA-China să crească până la punctul în care este recunoscut pe scară largă ca o ameninţare majoră la adresa economiei noastre”, a declarat fostul oficial în 2010, în cursul unei audieri în Comisia Congresului pentru Revizuirea Relaţiilor Economice şi de Securitate SUA-China.

Lighthizer este considerat un strateg cu experienţă, cu cunoştinţe profunde privind instrumentele comerciale folosite pe scară largă înainte de înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în 1995.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...