Gestul disperat la care a recurs Venezuela pentru a-şi plati creditorii şi furnizorii de bunuri de bază

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul Venezuelei a vândut obligaţiuni de 5 miliarde de dolari băncii de stat Banco de Venezuela şi băncii centrale, ţara având nevoie urgentă de cash pentru a depăşI criza acută de produse de bază cu care se confrontă, scrie presa internaţională.

Global Emerging Markets Group din Franţa a oferit consultanţă în cadrul tranzacţiei care a fost subscrisă de o divizie a Haitong Securities din China, notează Financial Times.

„GEM anticipează că emisiunea de obligaţiuni va impulsiona economia şi va reduce multiplele crize cu care se confruntă ţara”, a declarat Christopher Brown, dela GEM.

Obligaţiunile ajung la scadenţă în 2036 şi au o dobândă de 6,5%. Aceasta este prima emisiune suverană a Venezuelei din ultimii cinci ani, potrivit Bloomberg.

Analiştii locali spun ca tranzacţia ar putea debloca fonduri cu care guvernul aflat în criză de cash şi-ar putea plăti creditorii şiifurnizorii. Alţii sugerează că fondurile ar putea fi de asemenea folosite pentru a onora plăţi în contul unor obligaţiuni care ajung la maturitate în acest an, sau pentru a garanta plăţi în contul unor credite venite din partea Chinei.

Emisiunea survine însă şi în condiţiile în care analiştii şi investitorii se pregătesc pentru un posibil default. Din momentul în care preţurile petrolului au început să scadă în 2014, Venezuela îşi ţine pe jar deţinătorii de obligeţiuni, creditorii comerciali şi pe cei din China, care împreun au titluri venezuelene de peste 120 miliarde de dolari.

„Ce sugerează toată această situaţie este că guvernul a ajuns la fundul sacului”, potrivit lui Russ Dallen de la banca de investiţii Caracas Capital.

Vânzarea obligaţiunilor reprezintă cea mai recentă manevră financiară a administraţiei preşedintelui Nicolas Maduro, care resimte puternic impactul prăbuşirii preţurilor petrolului şI unui deceniu de cheltuieli populiste, potrivit Wall Street Journal.

Venezuelenii se confruntă cu o inflaţie de trei cifre şi o economie despre care se estimează că s-a contractat cu 10% în 2016.

Unii analişti argumentează că Venezuela reprezintă un pariu pe termen lung din moment ce, ca deţinătoar a celor mai mari reserve petroliere din lume, solvabilitatea şării este garantată, potrivit Financial Times.

Rezervele valutare de 11 miliarde de dolari ale ţării au scăzut de la peste 16 miliarde cu un an în urmă. Totuşi, creşterea recentă a preţurilor petrolului ar putea însemna o capacitate sporită de plată a ţării.

„Exceptând o schimbare semnificativă a direcţiei pieţelor petroliere, veniturile din exporturi ale Venezuelei ar trebui să creasc ă în acest an”, spune Francisco Roriguez de la Torino Capital.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...