02:50:16 19.04.2024
Stiri

FOTO // Sabia lui Ştefan cel Mare a ajuns la Cetatea Soroca: „E o moştenire pe care trebuie să o transmitem generaţiilor viitoare”

Social 16.05.2015 16:06 Vizualizări4919 Autor: Ziarul National
FOTO // Sabia lui Ştefan cel Mare a ajuns la Cetatea Soroca: „E o moştenire pe care trebuie să o transmitem generaţiilor viitoare”


Cetatea Soroca, o bijuterie medievală care face parte din patrimoniul istoric şi cultural nu doar al R. Moldova, ci şi al întregii Europe, a fost redeschisă astăzi după ce a fost reparată capital. Directorului muzeului „Cetatea Soroca", Nicolae Bulat, a primit în dar de la liderul liberal-democrat, Vlad Filat, copia sabiei lui Ştefan cel Mare.

Mii de oameni s-au adunat astăzi la Soroca, acolo unde a fost redeschisă Cetatea Soroca, dar şi unde a fost sărbătorită Ziua Europei. Printre oaspeţi s-a aflat şi fostul premier Vlad Filat.

„Asistăm la un eveniment istoric. Cetatea Soroca este unul dintre cele mai îndrăgite şi mai de preţ obiective istorice şi turistice din ţara noastră, este parte a moştenirii lăsate de Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a ne bucura, a o păstra şi transmite generaţiilor viitoare", a punctat Vlad Filat, citat de un comunicat de presă al formaţiunii.

Fostul premier a exprimat cuvinte de gratitudine partenerilor europeni, care au oferit mijloace financiare pentru restaurarea edificiului istoric. Politicianul i-a înmânat simbolic directorului muzeului „Cetatea Soroca", Nicolae Bulat, copia sabiei lui Ştefan cel Mare, primită în dar de la ex-premierul turc, Recep Tayp Erdogan, în anul 2012.

„Nicolae Bulat este sufletul cetăţii Soroca şi sunt convins că, după redeschidere, Cetatea Soroca va deveni mult mai populară, va atrage mai mulţi turişti şi, astfel, istoria noastră va deveni mult mai cunoscută lumii întregi”, a conchis sursa citată.

Restaurarea Cetăţii Soroca are loc în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava, realizat de Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013, finanţat de Uniunea Europeană. Partenerii proiectului sunt Primăria Soroca (Moldova), municipiul Suceava (România) și Rezervaţia de Stat de Istorie și Arhitectură – Cetatea Hotin (Ucraina). Din cele trei milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului, două milioane de euro i-au revenit Cetăţii Soroca.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md