Înaltul Consilier al UE în domeniul justiţiei, Inguss Kalniņš: „Aveți nevoie de oameni noi în justiție”

Anticoruptie.md
03/01/2017
fm.gov.lv

Republica Moldova are șanse să construiască un sistem al justiției eficient și echitabil doar dacă reforma sectorului va fi însoțită și de schimbarea oamenilor, crede Înaltul Consilier al UE în domeniul justiţiei, Inguss Kalniņš.

Într-un interviu pentru portalul report.md, oficialul european a explicat cum ar trebui să se producă reforma justiției în R. Moldova. „Aveți nevoie de oameni noi în sistem, oameni integri, bine instruiți, devotați și dornici de schimbare. Degeaba faceți legi noi, aparent bune, degeaba creați mecanisme noi de coordonare – ele niciodată nu vor funcţiona normal dacă cei responsabili de implementare gândesc „pe stil vechi”. Acești oameni cu mentalitate sovietică vor utiliza eronat sau chiar vor abuza de noul sistem și, în cele din urmă, vor compromite reforma. Deci, ar trebui să vă concentrați pe asigurarea eficienței instituţiilor de autoguvernare din sectorului judiciar şi cel al Procuraturii - Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliului Superior al Procurorilor. Dacă schimbarea de mentalitate nu se va produce în aceste instituții, degeaba așteptați o schimbare pozitivă în justiție. Ea nu va veni! Sistemul trebuie să se schimbe din interior”, susține Inguss Kalniņš.

Înaltul Consilier al UE în domeniul justiţiei afirmă că implementarea unei reforme poate dura de la șase luni până la 15 ani, în funcţie de viteza cu care un stat vrea să se miște, „dar în primul rând depinde de anvergura reformelor planificate și de voința celor din sistem de a le implementa”. „În medie, vorbim de 2-3 ani - atunci când baza este deja pusă și schimbarea deja a început. Uneori, acest proces este interminabil”, avertizează sursa.

Kalniņš recomandă ca la etapa tranziției de la un sistem al justiției sovietic la unul european să fie angajaţi mai mulţi studenţi din ultimii ani de facultate. Să li se permită să studieze şi să lucreze în acelaşi timp cu program redus şi cu plata unui salariu. „Astfel, veţi suplini acele posturi permanent vacante cu angajaţi foarte motivaţi, care vor deveni adevăraţi profesionişti. Fără nicio exagerare, ei sunt viitorul și salvarea Moldovei! Acest sistem a fost utilizat în Letonia atunci când am avut probleme cu resursele umane. Eu însumi am început astfel în 2001”, a dat el asigurări.

Anticoruptie.md
03/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii