05:28:56 25.04.2024
Stiri

Ce poți vedea astăzi la Noaptea Europeană a Muzeelor din Chișinău

Social 16.05.2015 12:07 Vizualizări2071 Autor: Victoria Bortă
Ce poți vedea astăzi la Noaptea Europeană a Muzeelor din Chișinău


Evoluție // „În 2006 am avut două mii de vizitatori, iar anul trecut - 18 mii”

Expoziții, recitaluri, ateliere, demonstrații, jocuri intelectuale și alte activități care mai de care mai spectaculoase vor fi organizate pe 16 mai în muzeele din Chișinău, dar și în muzeele din țară cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor.

Evenimentul este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor care se desfășoară anual la 18 mai. Manifestarea de amploare reușește să atragă un public tot mai numeros și mai divers, iar la ediția de anul trecut muzeele naționale au înregistrat peste 43 de mii de vizitatori.

Tur ghidat

În premieră, publicul va putea profita de o excursie ghidată prin oraș la muzeele din subordinea Ministerului Culturii. Turul va fi realizat între orele 18.30-23.00, cu pornire din stația de troleibuz din str. 31 August 1989, la fiecare jumătate de oră pe traseu circular, fără staționări.

„Turul este organizat în parteneriat cu Primăria Chișinăului care ne-a oferit gratuit cinci autocare, iar noi am pregătit ghidajul la care vor participa artiștii Geta Burlacu, Pasha Parfeny, trupa „Akord”, studenții de la facultățile de Istorie ș.a.”, menționează ministrul Culturii, Monica Babuc. Pentru facilitarea accesului publicului la eveniment, va fi redirecționat transportul public.

Expoziție și un catalog de icoane

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei, programul va începe la ora 11.00 cu recitaluri de acordeon și de chitară.

„Dintre evenimentele mai deosebite aș menționa expoziția de icoane din colecția muzeală cu genericul Candelă nestinsă a credinței, dar și lansarea catalogului Icoane mariale din sec. XVII-XX din patrimoniul instituției. Această expoziție și catalogul sunt inedite, fiind expuse pentru prima dată la noi”, spune directorul muzeului, Eugen Sava.

Printre noutăți este și expoziția de motociclete „O istorie pe roți”. De asemenea, un eveniment atractiv este prezentarea teatralizată „Din neam de viteji”, susținută de studenții Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, dar și o reprezentație pe motivele baladelor medievale, susținută de Clubul Istoric „Enisfer”.

Jocuri intelectuale și muzică instrumentală

Tinerii studioși vor fi atrași la Muzeul Național de Artă a Moldovei la Jocul intelectual „Muzeele pentru o societate durabilă”, care va începe la ora 14.00. De asemenea, va fi lansat concursul „City Quest”, care este o provocare pentru participanți și presupune căutarea unei comori.

Un eveniment inedit este și recitalul de muzică clasică susținut de Ansamblul „Violoncellissimo”al Orchestrei de tineret a României. După care va avea loc „vernisajul expoziției personale a japonezului Toshio Yoshizumi, care va susține și un performance în Scuarul „Onisifor Ghibu”, unde publicul are ocazia să îl cunoască”, spune Tudor Zbârnea, directorul muzeului.

Printre evenimentele deosebite ale Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei se numără „inaugurarea expoziției de instrumente muzicale de pe patru continente, un master-class de confecționare a instrumentelor muzicale, dar și numeroase recitaluri la instrumente”, precizează Varvara Buzilă, directorul adjunct al muzeului.

Muzeele din teritoriu

Programe speciale vor fi organizate și la Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, dar și la alte muzee din Chișinău, precum și din teritoriu. În satul Ocnița, la 15 mai va fi inaugurat Muzeul „Constantin Stamati”, care a fost renovat și își va relua activitatea cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor.

Uși deschise va avea și muzeul din satul Văsieni, raionul Ialoveni, în care se află o colecție de cărți rare și vechi de excepție. Alte activități vor fi organizate în muzeele din Anenii Noi, Cahul, Glodeni, Nisporeni, Soroca ș.a.

Cât despre evoluția evenimentului, Eugen Sava ne povestește că „prima dată în Europa, Ziua Muzeelor a fost organizată în 2005. Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost primul care a organizat acest eveniment în 2006. Atunci, noi am avut în jur de două mii de vizitatori, iar în anul trecut am avut 18 mii de vizitatori. Cred că acesta este un răspuns clar că evenimentele au evoluat pe parcursul acestor ani”, precizează directorul muzeului.

Cartierul Culturii

Instituțiile sunt plasate în apropiere unele de altele, ceea ce este un avantaj pentru vizitatorii care vor să participe la mai multe activități.

Totodată, ministrul Culturii, Monica Babuc, consideră că în acest Cartier al Culturii ar trebui să mai existe o stradă pietonală. „Aici se organizează multe evenimente, Târgul Internațional de Carte, expoziții de pictură, este un parc extraordinar, patiserii, restaurante și, atunci, acest cartier ar avea o menire absolut extraordinară dacă ar fi implementată ideea unei pietonale, care are toate motivele de a fi atractivă pentru public”, constată ministrul Culturii.

Securitate

În cadrul unei ședințe de la Primăria capitalei, șefa Direcției cultură, Lucia Culev, a precizat că dintr-un muzeu au dispărut monede și corespondența primarului Carol Schmidt, inclusiv cu diplomații de la acea vreme. Monica Babuc nu a comentat, dar a menționat că, în muzeele din subordinea Ministerului Culturii, „toate obiectele sunt păzite, sunt înregistrate, fiind niște instituții cu un nivel serios de securizare a tuturor colecțiilor. Dacă s-ar fi întâmpla așa ceva, acest lucru nu ar putea trece neobservat, sunt structuri speciale care se ocupă de păstrarea colecțiilor”.

Directorul muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a spus că nu știe detalii, „nu sunt participant al anchetei, dar pot să spun că din Muzeul de Istorie în Ziua Internațională a Muzeelor nu a dispărut niciodată vreun obiect”.

Astfel, la Noaptea Europeană a Muzeelor veți putea admira toată „averea” muzeistică a R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md