10:34:01 18.04.2024
Stiri

OPINIE // Cum ar putea R. Moldova să piardă susținerea Uniunii Europene? A fost un SEMNAL DE ALARMĂ

Politică 07.03.2015 15:39 Vizualizări1177 Autor: Ziarul National
OPINIE // Cum ar putea R. Moldova să piardă susținerea Uniunii Europene? A fost un SEMNAL DE ALARMĂ europalibera.org


Ambasada Statelor Unite, cea a Germaniei, Suediei, Elveţiei şi Uniunii Europene și principalele organizaţii donatoare: Banca Mondială, USAID, Agenţiile pentru Dezvoltare austriacă şi elveţiană au prezentat o notă informativă premierului Chiril Gaburici în care sunt punctate problemele din 28 de domenii și sunt făcute recomandări pentru Guvernul de la Chișinău căruia i se cere să acționeze rapid. Experții catalogheză acest document ca fiind un semnal de alarmă venit din exterior pentru R. Moldova care, în ultima perioadă, a încetinit reformele inițiate la solicitarea Uniunii Europene.

Directorul executiv al Asociației Pentru Politică Externă, Victor Chirilă, consideră că R. Moldova ar putea să piardă susținerea UE și să nu mai depună în viitorul apropiat cerere pentru a obține statutul de candidat la Uniunea Europeană, dacă guvernanții nu vor ține cont de recomandările făcute în nota informativă prezentată premierului Gaburici.

„Dacă Guvernul actual şi alianţa care îl susţine în Parlament nu vor înregistra progrese semnificative, convingătoare, punerea în practică a recomandărilor care se regăsesc în documentul în cauză, în primul rând vom fi martorii unei răceli la nivelul politic din partea Uniunii Europene faţă de ţara noastră. Republica Moldova va intra într-o umbră strategică din punct de vedere al implicării UE”, afirmă Chirilă într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Expertul consideră că Republica Moldova va pierde și o parte din asistenţa financiară şi tehnică oferită de UE, fiind tăiate în primul rând sumele promise pentru domeniul justiţiei combaterii corupţiei, deoarece acordarea banilor a fost condiţionată de progrese reale în aceste domenii.

Victor Chirilă afirmă că actuala guvernare trebuie să clarifice în primul rând problemele din sectorul financiar-bancar. În documentul transmis premierului de organizațiile internationale, sectorul financiar a fost pus primul pe lista celor 28 de domenii problematice.

Partenerii străini au făcut două recomandări de bază pentru următoarele trei luni: „Dezvăluirea către public a valorii pierderii suportate de stat din cauza BEM, Unibank și Băncii Sociale și tragerea la răspundere a celor responsabili în măsura legii” și „Recunoașterea pierderilor suportate de către stat în sectorul bancar și emiterea obligațiunilor de stat pentru acoperirea costurilor asociate acestor pierderi pe termen mediu.”

„Eu am dubii că recomandările vor fi puse în aplicare în trei luni de zile, dar cred că pentru actualii guvernanți devine clar că Uniunea Europeană nu va abandona acest subiect, că pentru Uniunea Europeană investigarea acestui caz este o condiție extrem de importantă. Atât timp cât nu se va face lumină la acest caz vor rămâne mari dubii cu privire la capacitatea acestui guvern și a alianței în întregime de a gestiona asistența care vine din partea Uniunii Europene, de a o gestiona corect, imparțial și fără mișmașuri or, acum există mari dubii la acest capitol”, punctează Chirilă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md