Astfel, activele instituţiilor bancare din SUA au fost îngheţate, fiind vorba despre suma totală de 640 de milioane de dolari, potrivit datelor guvernului american citate de Wall Street Journal.

Cea mai afectată bancă este Bank Rossia, ale cărei conturi blocate în SUA i-au produs o pierdere de 572 de milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de Trezoreria Statelor Unite. Suma reprezintă 10% din activele băncii din anul 2013.

Fondatorul băncii de la Moscova este Iuri Kovalciuk, despre care oficialii americani susţin că e unul dintre „contabilii” lui Putin. Administraţia Obama a descris Bank Rossia ca fiind banca personală a politicienilor de top ai Rusiei.

O altă instituţie bancară lovită de sancţiunile americanilor este SMP Bank, deţinută majoritar de Arkadi şi Boris Rotenberg. Fraţii sunt prieteni din copilărie şi parteneri de judo ai lui Vladimir Putin.

Cei doi deţin printre cele mai mari averi din Rusia, făcute în principal din contracte extrem de avantajoase cu statul.

Activele băncii au fost blocate până la suma de 65 de milioane de dolari, adică aproximativ 2% din valoarea activelor din anul 2013.

Zeci de alte bănci şi companii din Rusia au fost lovite de sancţiunile americanilor, impuse din cauza agresiunii Moscovei în Ucraina.

Mai mult, Statele Unite au extins cu un an unele dintre sancţiunile impuse în 2014 Rusiei, din cauza implicării acestei ţări în criza din Ucraina.

Sancţiunile vizează un număr de cetăţeni ruşi, inclusiv oficiali guvernamentali, şi foşti oficiali din regimul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. În plus, sancţiunile vizează mai mulţi oameni de afaceri, companii şi managementul acestora, aflate în republicile ucrainene separatiste Doneţk şi Lugansk.