Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a finaliza tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală terestră nu mai târziu de 17 iunie 2015. Din această dată, canalele televiziunii analogice nu vor beneficia de protecţie în caz de perturbaţii cauzate de canalele televiziunii digitale, iar în cazul în care acestea se vor produce, canalele analogice urmează a fi închise.

Conform Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, în perioada anilor 2015-2017 urmează să fie eliberate licenţe pentru utilizarea frecvenţelor radio în scopul creării a 3 reţele de televiziune digital terestră (multiplexe) cu acoperire naţională şi 21 de reţele cu acoperire regională.

Anterior experţii în domeniu susţineau că Republica Moldova nu va reuşi să treacă la televiziunea digitală terestră până în iunie 2015, aşa cum şi-a asumat în faţa structurilor europene. Procesul de digitalizare este tergiversat în interesul unor persoane politice care deţin monopolul în audiovizual. În asemenea condiţii, există riscul ca frecvenţele terestre din Republica Moldova să fie bruiate de România şi Ucraina, astfel televizoarele din casele moldovenilor vor fi doar nişte obiecte de decor.

Preşedintele Asociaţiei Apollo, Vasile Năstase spunea în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că pentru realizarea acestui proiect european este nevoie de voinţă politică.
 
„Digitalizarea înseamnă calitate, oamenii vor avea acces la servicii de calitate. Tergiversarea înseamnă eliminarea corupţiei din repartizarea acestor frecvenţe terestre. Deci nu va mai exista acest târg care se face la CCA. De aceea ei au tergiversat acest proces pentru că nu au niciun interes. Tot ce se întâmplă acolo este o umbrelă pentru oligarhii care nu doresc digitalizarea”, a subliniat Năstase.
 
Totodată, deputatul liberal, Corina Fusu declara că digitalizarea se tergiversează cu bună ştiinţă, nu se examinează şi nu se aduc aceste informaţii în spaţiul public pentru că sunt urmărite unele interese politice obscure.

Primul multiplex cu acoperire naţională urmează să fie creat până în data de 17 iunie 2015. Acesta va oferi capacitate suficientă pentru includerea majorităţii radiodifuzorilor din Republica Moldova. Totodată, radiodifuzorii care nu necesită acoperire naţională vor putea crea asociaţii pentru crearea multiplexelor regionale.