#CivilMarchForAleppo – O moldoveancă s-a alăturat marșului în care se vor parcurge 3000 de km pe jos până în Aleppo

15741146_10154643555026140_1082081513602100142_n
Foto: Photo credit: Irina Ovcinicov

O tânără din Republica Moldova s-a alăturat marșului internațional pentru cei din Siria: #CivilMarchForAleppo, unde se va parcurge o distanță de 3.000 de kilometri pe jos. Acțiunea a început în Berlin, Germania, tot aici s-a alăturat Irina Ovcinicov și se va încheia în Alepo, Siria. Potrivit acesteia, marșul este organizat sub forma unei estafete, „cineva începe, altcineva preia, până ajungem în Siria”, scrie tânăra.

Mergem de cinci zile, dormim în săli sportive, pregătim mâncarea împreună, vorbim cu cei pe care-i întâlnim pe drum, vorbim cu presa, încercăm să le explicăm de ce e important să ajutăm refugiații, cum pot s-o facă, care-s organizațiile active acolo, pe loc”.

cz8r10qweaasvm6

Photo credit: Irina Ovcinicov
Photo credit: Irina Ovcinicov

Irina povestește cu mult entuziasm despre marșul din care face parte și spune că a reușit să învețe a număra în arabă. „Știu să număr în arabă. Mă învață Akhil, un sirian care a fost nevoit să-și părăsească casa și să facă peste 3000 km ca să ajungă în Germania. E cel mai senin om pe care am avut ocazia să-l cunosc în ultimul timp”.

Potrivit acesteia, oamenii se alătura pe drum, pentru o oră sau o zi, îi ajută și le urează drum bun. „Seara cântăm, discutăm foarte mult, am cunoscut o mulțime de oameni – germani, brazilieni, francezi, italieni, danezi, așa că eu reprezint Moldova”.

c04zeopviae0sge

Photo credit: Irina Ovcinicov
Photo credit: Irina Ovcinicov

Irina spune că a avut parte de surpriză foarte plăcută în una din seri. După ce au făcut un popas de seară într-un orășel, tinerii au fost serviți cu vin moldovenesc. „De obicei seară vin să ne viziteze locuitorii orășelelor unde ne oprim să dormim. Ieri au venit localnicii unui sat în care trăiesc maxim 200 oameni. Ne-au adus vin, ca să ne încălzim după 9 ore de mers și după ce am văzut de unde era vinul pe care ni l-au adus, zâmbetul nu mi-a dispărut de pe față toată seara. Era din Moldova”.

Photo credit: Irina Ovcinicov
Photo credit: Irina Ovcinicov

În încheiere moldoveanca noastră spune că au parte de mulțumiri din partea multor sirieni. „Sunt și mulți sirieni care ni se alătura pe cât timp pot, ca să ne mulțumească pentru ceea ce facem. Nu înțeleg și n-o să înțeleg niciodată de ce ne temem de ei. Noi, moldovenii, care deseori suntem nevoiți să parcurgem mii de kilometri și să trăim departe de cei dragi, ar trebui să-i înțelegem mult mai bine decât restul Europei”.

c04ze15uuaeclh8

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Petru Cosoi
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente