Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Salcia energetică — afacerea perfectă

Salcia energetică — afacerea perfectă

Salcia energetică, numită şi „Salcia rapid crescătoare”, stă la baza unor afaceri foarte profitabile şi cu un viitor sigur în toate cele trei domenii: agricultură, energie şi mediu. Plantarea salciei energetice este pe larg răspândită în Uniunea Europeană, mai nou, aceasta a ajuns şi în R. Moldova. Astfel, prima plantaţie de salcie energetică o găsim în satul Bozieni, r. Hânceşti.

Salcia energetică vine din Suedia şi-i priesc zonele cu sol umed. Aceasta creşte uimitor de repede (3 cm pe zi), fără a cere îngrijiri speciale, iar din lemnul său se obţine mult râvnita biomasă. Investiţiile de salcie la hectar variază de la 2500 până la 2700 de euro, în funcţie de starea terenului. Investiţia se face o singură dată, durata de exploatare fiind de 25-30 de ani. Producţia medie la 1 ha e de 40 t de salcie tocată, dar se poate ajunge şi până la 60 de tone, în condiţii de irigare intensivă.

509-bragaruVladimir Brăgaru, bărbatul care a adus salcia energetică în R. Moldova, susţine că în anul 2011 şi-a propus să iniţieze o afacere în producerea energiei regenerabile, care e populară în Europa, dar nu şi în ţara noastră.

Primul lucru pe care l-a făcut a fost obţinerea brevetului pentru această plantă. După care, în luna mai 2013, a plantat primele două hectare de salcie energetică. „Primii doi ani sunt foarte importanţi pentru ea. În primul an creşte doar un singur lăstar, care se taie de jos. În anul doi, salcia poate să dea de la 12 la 30 de lăstari. Recoltarea salciei se face toamna târziu, la începutul iernii”, susţine Vladimir Brăgaru.

Potrivit antreprenorului, agricultura este un domeniu riscant doar pentru cei care nu sunt bine informaţi. „Cunoscând toate detaliile şi având o atitudine foarte serioasă faţă de ceea ce alegi să faci, nu ai cum să dai greş şi să nu reuşeşti”, susţine acesta.

Salcia energetică poate asigura baza de materie primă pentru obţinerea de produse lemnoase compacte de tip biocombustibil solid (peleţi, brichete) sau de ardere directă pentru a produce energie termică sau electrică. Prin ardere se elimină doar 1% de cenuşă.

Lidia Botnari, şefa Catedrei de Silvicultură, Colegiul de Ecologie din Chişinău, susţine că sălciile fixează malurile râurilor, versanţilor abrupţi şi ajută la prevenirea alunecărilor de teren. De asemenea, acest arbore curăţă foarte bine aerul. „Un hectar plantat cu salcie absoarbe mai mult de 200 de tone de CO2 din aer timp de 3 ani”, subliniază specialistul.

Pentru conformitate, Tatiana BEGHIU