Serviciile secrete ruse și societăți cu care acestea colaborează sunt principala țintă a noilor sancțiuni americane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american în exercițiu, Barack Obama, a decis înaintea plecării de la Casa Albă să adopte o serie de sancțiuni împotriva Rusiei ca represalii pentru atacurile cibernetice despre care Administrația sa susține că au fost executate din Rusia și au influențat în defavoarea lui Hillary Clinton campania electorală premergătoare alegerilor din 8 noiembrie.

Conform unei prezentări publicate vineri de AFP, ținta acestor sancțiuni sunt puternicele servicii secrete ruse, companii din sectorul informatic puțin cunoscute și doi tineri hackeri. Este vizată și reprezentarea diplomatică a Rusiei în SUA, 35 de diplomați ruși fiind expulzați.

Din lista prezentată ies în evidență Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, fostul KGB) și GRU, serviciul militar de informații rus, împotriva cărora Washingtonul a decis acum sancțiuni economice, o măsură similară vizând în mod particular patru persoane cu funcții de conducere în GRU, inclusiv șeful acestui serviciu, Igor Korobov.

Potrivit Casei Albe, GRU „a falsificat și denaturat (…) informații care au avut scopul sau efectul de a interfera cu procesul electoral american în 2016”.

De altfel, în organigrama GRU există și un departament însărcinat cu operațiunile de război electronic. De asemenea, Washingtonul suspectează că FSB a ajutat GRU în operațiunea din timpul campaniei electorale americane.

„Serviciile speciale ruse au un bun nivel tehnic cât și potențialul” necesar desfășurării unor atacuri cibernetice de genul celor pentru care le acuză SUA, „dar la ora actuală nicio probă tehnică nu sprijină versiunea conform cărora ele ar fi autoarele”, afirmă Oleg Demidov, expert în securitate cibernetică.

Sancțiunile financiare și juridice decise acum de Obama mai vizează și trei companii ruse acuzate că au oferit „sprijin material” serviciilor secrete în acțiunile de piraterie informatică.

Prima dintre ele, denumită „Unitatea profesională a producătorilor sistemelor informatice”, nu este cunoscută marelui public, dar ea lucrează cu Ministerul rus al Apărării și cu vămile ruse. Cea de-a doua, „Centrul tehnologic special” de la Sankt Petersburg, se descrie drept „principala companie din Rusia care produce sisteme de control radiologic”, iar printre clienții ei se numără Ministerele Apărării și de Interne, precum și FSB. Ultima dintre cele trei este societatea „Arme și apărare numerice”, creată în anul 2012 de o fostă angajată că laboratorului Kaspersky, al cărui obiect de activitate este securitatea cibernetică.

Conform presei ruse, aceasta din urmă desfășoară acțiuni de piraterie informatică „legală”, ea pătrunzând în sistemele informatice ale marilor companii chiar la cererea acestor societăți ce doresc astfel să verifice soliditatea propriilor servere.

Fără vreo legătură cu acuzațiile de piraterie informatică din campania electorală, autoritățile americane au anunțat punerea sub sechestru a averilor deținute în SUA de doi hackeri ruși, respectiv Evgheni Bogacev și Alexei Belan, căutați de mai mulți ani de către FBI, care pentru prinderea primului oferă o recompensă de până la 3 milioane de dolari, iar pentru cel de-al doilea de 100.000 de dolari.

Bogacev face parte dintr-un grup care a infectat în anul 2007 rețelele de socializare cu virusul ‘Gameover Zeus’ pentru sustragerea de date bancare, în timp ce Belan ar fi piratat în 2013 serverele a trei mari magazine online din SUA și le-a sustras acestora bazele de date cu clienții.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...