Cinci persoane, reţinute! Aduceau prin contrabandă pastile psihotrope din Franța

Cinci moldoveni, membri ai unui grup criminal, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani, stabiliți în orașul Chișinău, au fost reţinuţi de oamenii legii, pentru că aduceau prin contrabandă pastile psihotrope din Franţa. Unul din aceştia este stabilit în Franța. Organizatorul schemei criminale și liderul grupului este un bărbat de 40 de ani, care era condamnat condiționat pentru infracțiuni similare.

În urma investigațiilor efectuate de forțele de ordine, s-a stabilit că drogurile de tip pastile psihotrope „Subutex”, precum și „Methadone” în formă lichidă erau aduse în Republica Moldova prin contrabandă, utilizînd serviciile cargo sau microbuzele de rută. Psihotropele erau camuflate în produse alimentare sau obiecte de vestimentație.

Persoanele domiciliate în municipiul Chișinău au fost reținute de angajații Direcției Antidrog în timp ce vindeau drogurile, asupra lor fiind depistate peste 40 de pastile psihotrope și bani proveniți din realizarea drogurilor. O pastilă de subutex era vândută de suspecți cu 800 – 1000 de lei, aceasta fiind suficientă pentru 6 – 8 consumatori.

Ulterior, au fost întreprinse măsuri și acțiuni pentru identificarea și reținerea persoanei care transmitea drogurile de peste hotarele țării, iar la 25 decembrie, acesta a fost reținut în momentul în care a traversat frontiera de stat ca pasager al rutei Franța (Lyon) – Moldova (Chișinău).

În timpul cercetării bagajului acestuia, au fost depistate 29 de recipiente a câte 10 – 15 ml cu inscripția Methadone și peste 50 de pastile psihotrope de tip Subutex. Drogurile erau camuflate printre haine și produse alimentare.

Valoarea totală a drogurilor ridicate pe acest caz se ridică la peste 150 000 lei.

În ultimul timp oamenii legii au înregistrat o majorare a cererii pentru produsele psihotrope, care sunt accesibile sub formă de medicamente în farmacii. În unele țări, pastilele Subutex sunt utilizate în tratamentul de substituție a consumatorilor de droguri.

De la începutul anului poliția a confiscat peste 1000 de pastile psihotrope, majoritatea fiind introduse în Republica Moldova pe cale de contrabandă.

Pe acest caz persoanele reținute au statut de învinuiți, în privința acestora fiind eliberat mandate de arest pe un termen de 30 de zile. Dacă li se va dovedi vinovăția, bărbații  riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.

De menționat că, acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.