Președintele macedonean critică „atitudinea iresponsabilă” a UE și NATO care frânează aderarea țării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele macedonean a criticat joi „atitudinea iresponsabilă a Uniunii Europene (UE) și NATO”, care, prin frânarea aderării Macedoniei la aceste structuri, o cufundă, în opinia sa, în criză politică, informează AFP.

„Comportamentul iresponsabil al UE și NATO față de Macedonia are în mod inevitabil consecințe asupra politicii noastre interne”, a declarat Gjorge Ivanov în timpul discursului său anual către națiune.

Macedonia dorește din 2008 să adere la NATO, dar s-a lovit de veto din partea unuia dintre membrii organizației, Grecia, care contestă dreptul vecinei sale de a folosi acest nume. Atena consideră că Macedonia este una dintre provinciile sale nordice. Acest conflict este de asemenea un obstacol pentru aderarea la UE.

Un alt obstacol este și criza politică ce paralizează țara de aproape doi ani, marcată de acuzații de corupție și îngrădiri ale drepturilor democratice fundamentale, acuzații pe care și le aduc reciproc puterea de dreapta și opoziția social-democrată.

„Elanul reformelor” angajate pentru a putea să ne aliniem la Occident „a fost pierdut” și blocarea discuțiilor a devenit „cauza unor noi blocaje în Republica Macedonia”, și-a exprimat regretul Gjorge Ivanov.

De la demararea discuțiilor cu NATO și UE, autoritățile macedonene „au pus în aplicare reforme și cetățenii au stat în așteptarea unui viitor european ce părea la o aruncătură de băț”. Însă apoi, „așteptările și optimismul au suferit o amară dezamăgire”, a spus șeful statului macedonean, care i-a cerut UE să „înceteze să blocheze viitorul” țării sale.

Noul parlament al Macedoniei, rezultat în urma recentelor alegeri, urmează să se întrunească vineri. Partidul dreptei la putere, VMRO-DPMNE, a câștigat alegerile, având în prezent 51 de locuri de parlamentar din 120. Opoziția social-democrată (SDSM) numără 49 de parlamentari. Partidele minorității albaneze vor avea un rol crucial în desemnarea viitorului guvern care va dispune, oricum, de o fragilă majoritate. Principalul dintre aceste partide ale minorității albaneze, DUI, a fost până în prezent aliatul VMRO-DPMNE.

Macedonia numără o puternică minoritate albaneză, care reprezintă între 20 și 25% din cele 2,1 milioane de macedoneni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...