Alimentație în grădinițe // Companii vizate în dosarul licitațiilor trucate în educație câștigă în continuare licitații

Anticoruptie.md
29/12/2016
semia.md

În pofida dosarelor penale inițiate de procurorii anticorupție și CNA în privința administratorilor unor companii care au livrat produse alimentare necalitative grădinițelor din Capitală sau au câștigat prin fraudă licitațiile, cel puțin o direcție Educație, Tineret și Sport din Chișinău a apelat din nou la aceste firme pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor în 2017.

Potrivit bazei de date a Agenției Achiziții Publice, Direcția Educație, Tineret și Sport din sectorul Centru al Capitalei a semnat din nou contracte de livrare a produselor alimentare cu firmele Sanex-Comerț și Lovis-Agro. Contractele au fost semnate pe 2 decembrie, după ce reprezentanții companiilor au ajuns în arestul oamenilor legii, suspectați de trucarea licitațiilor.

tender.gov.md

Într-o anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice se preciza că  patronul companiei Lovis Agro, Lilian Sofrone, ar fi fost pomenit în stenogramele convorbirilor telefonice publicate de CNA. Din discuții reieșea că businessmanul ar trebui să rezolve o problemă cu achitarea unor taxe ilegale pe care agenții economici le plăteau periodic șefilor de direcții pentru trucarea licitațiilor. În 2016,  Lovis Angro a câștigat cel puțin zece contracte de achiziții publice la DETS Râșcani, DETS Buiucani și DETS Centru. Valoarea totală a contractelor este de 10,3 milioane de lei, dintre care 7,8 milioane sunt achiziții făcute de DETS Râșcani. Pentru alimentația copiilor din grădinițe în 2017, DETS Centru a făcut achiziții de 201 mii de lei de la Lovis Agro.

Sanex-Comerț, de la care aceeași direcție de învățământ a procurat produse alimentare de 112 mii de lei, îi are în calitate de angajați pe Natalia și Serghei Bahcivanji, reținuți de oamenii legii și plasați în arest pentru 20 și,respectiv 30 de zile, fiind bănuiți de trafic de influenţă și corupere activă. Cei doi sunt fiica și ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educației, Corina Fusu. Natalia Bahcivanji și soțul ei Serghei par să figureze și în interceptările telefonice făcute publice de CNA. Aceasta pare a fi femeia care discută cu un bărbat despre merele stricate care urmează a fi livrate grădinițelor.

Celelalte DETS din Chișinău au evitat să apeleze la companiile vizate în dosarul penal al licitațiilor trucate în educație. DETS Ciocana și DETS Buiucani au preferat să semneze contracte de livrare a produselor alimentare cu două întreprinderi de stat. În 2017, grădinițele din aceste sectoare vor fi  asigurate cu produse alimentare de IS Liceist și IS Adolescent. DETS Botanica a semnat contracte cu firmele Rogob, Lapmol, Amager-Com, Credocrim, Axelum și Prodagrotrade. Mai multe despre aceste companii puteți citi aici.

Anticoruptie.md
29/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii