„Încoronarea” lui Corneliu Gurin și legăturile cu oamenii lui Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc

Mariana Rață
29/12/2016
Corneliu Gurin și Olga Iftodii. Sursa foto: facebook.com / aquaterra

La începutul acestei săptămâni, mai multe fotografii cu fostul procuror general Corneliu Gurin, încoronat la un bal somptuos organizat de un club de sport din Chișinău, au devenit virale pe internet. Jurnaliștii au scris despre faptul că fostul procuror general a fost desemnat rege al balului și a primit drept premiu o noapte pentru două persoane în apartamentul prezidențial de la hotelul Nobil, despre care se știe că îi aparține lui Vlad Plahotniuc, și o plimbare cu un automobil Jaguar. Clubul de sport al cărui invitat a fost Corneliu Gurin aparține unui partener de afaceri al lui Veaceslav Platon, iar coroana de rege i-a fost pusă pe cap fostului procuror de o ex-administratoare a companiilor lui Vlad Plahotniuc.

Clubul de sport și salonul spa Aqua Terra aparțin companiei Eldorado Terra SRL, cea care a ridicat mai multe blocuri locative în municipiul Chișinău. Compania a fost înregistrată la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) în 2008 și are patru fondatori: Alexandr Rogovoi (2.24%), tot el și administrator al firmei, Boris Shvartsman, cetățean al SUA (7.84%), Vasilii Şubă (7.84%) și Best Club SRL (82.07%). Fondatori ai Best Club SRL figurează aceleași persoane: Alexandr Rogovoi (12.50%), Boris Shvartsman (43.75%) și Vasilii Şubă (43.75%).

Alexandr Rogovoi și Boris Shvartsman sunt și fondatori ai companiei Remington SRL, acționar al Moldindconbank. Compania deține un pachet de 4,5% de acțiuni și, potrivit presei, s-ar fi aflat în sfera de influență a lui Veaceslav Platon. Potrivit unei investigații realizate de Rise Moldova, până în 2008, acțiunile de la Moldindconbank ale Remington SRL reveneau Remington Worldwide Limited din Gibraltar, off-shore implicat în mai multe litigii contra unor companii din Moldova, Rusia şi Ucraina. Firma din Gibraltar a fost asociată de presă cu numele lui Platon.  

Sediul clubului de sport Aqua Terra se află într-un complex locativ situat în preajma parcului Valea Trandafirilor. Cele trei blocuri de asemenea au fost construite de companiile lui Alexandr Rogovoi și Boris Shvartsman, iar mama lui Veaceslav Platon, Maria Uzun, a fost până acum câteva luni proprietara mai multor apartamente din aceste blocuri. Astfel, potrivit datelor de la Cadastru, în decembrie 2013, Maria Uzun a devenit proprietara a cinci apartamente din unul dintre aceste blocuri. Prețul locuințelor se ridică la aproape 500 de mii de euro. În toamna acestui an, după ce procurorii au anunțat că vor pune sechestru pe toate proprietățile lui Veaceslav Platon și ale părinților acestuia, Maria Uzun a vândut apartamentele.

Olga Iftodii, directorul comercial al clublului de sport, cea care i-a pus coroana pe cap lui Corneliu Gurin, a activat anterior timp de aproape 15 ani în companiile lui Vlad Plahotniuc. Potrivit CV-ului plasat de Iftodii pe rețeaua linkedin.com, ea a fost angajată la Nobil Luxury Boutique Hotel încă în 2002, în calitate de manager de vânzări, funcție pe care a deținut-o timp de zece ani. În februarie 2013, Iftodii a fost avansată în funcția de manager general al Nobil Luxury Boutique Hotel, iar peste un an și jumătate, a fost transferată în calitate de manager general la Hotelul Codru, care de asemenea îi aparține lui Vlad Plahotniuc. Din ianuarie 2016, Olga Iftodii este manager general la Aqua Terra Wellnes & SPA.

Fostul procuror general Corneliu Gurin nu este singura personalitate publică prezentă la balul de Revelion al clubului de sport. La aceeași petrecere au mai fost suprinși președinta Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, analistul Roman Mihăieș, consilierul municipal socialist Ghenadie Onișcenco. Clubul de sport este unul dintre cele mai luxoase din Capitală, iar abonamentul acolo costă circa o mie de euro pe an.

Corneliu Gurin nu a răspuns la apelurile telefonice repetate ale reporterului portalului Anticoruptie.md.

Mariana Rață
29/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii