Pericol pentru demnitarii moldoveni de a fi cercetați penal în SUA

Anticoruptie.md
28/12/2016
vremeanoua.ro

Oficiali din Republica Moldova care au fost implicați în cazuri de corupție, spălare de bani sau încălcarea drepturilor omului, ar putea fi cercetați penal în SUA. Acest lucru a devenit posibil după ce SUA  a decis să extindă aplicabilitatea Legii Magnițki la nivel mondial. Decretul de extindere a aplicabilității legii a fost semnat de Barack Obama la sfârșitul săptămânii trecute, scrie mold-street.md, cu referire la reuters.com.

Astfel, urmare a adoptării documentului, instituțiile de apărare și securitate din SUA vor fi obligate să ia în calcul prevederile Legii Magnițki la investigarea dosarelor legate de tratamentul inuman și degradant, oferirea sau acceptarea de mită, delapidări de fonduri. Persoanele care se vor face vinovate de aceste infracțiuni vor primi refuz de viză în SUA, le vor fi blocate conturile bancare din Statele Unite și le vor fi confiscate averile de pe teritoriul american.

Legea Magnițki a fost adoptată în 2012, la insistența oamenilor de afaceri americani care au cerut urmărirea penală și tragerea la răspundere a celor care direct sau indirect au contribuit la moartea lui Serghei Magnițki. Avocat și auditor rus, Magnițki a deconspirat în 2008 scheme de delapidare a sute de milioane de ruble din bugetul de stat de către demnitari, judecători și interlopi ruși. În loc să investigheze cazurile făcute publice de Magnițki, oamenii legii din Rusia l-au încarcerat pe acesta, acuzându-l de evaziune fiscală. Un an mai târziu, Magnițki a murit în închisoare din cauza torturii și a bolilor de care suferea.

Anticoruptie.md
28/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii