(foto) Daniela Fomin, despre experiența din SUA după programul Work and Travel

15731645_1270564063005265_26225092_n
Foto: Photo credit: Daniela Fomin

Sunt tineri, sunt energici, talentați, deștepți și împrăștiați în toată lumea. Moldovenii pot fi întâlniți începând cu Țara Soarelui Răsare și până la Washington, SUA. În această țară facem un mic popas și discutăm cu Daniela Fomin, o tânăra care locuiește la Chicago de aproximativ doi ani. A ajuns aici așa cum ajung majoritatea moldovenilor, prin programul Work and Travel. Urmează să aflăm că Daniela a călătorit mult, a avut parte de o mulțime de aventuri și incidente care s-au încheiat din fericire cu bine. Totodată, ca orice tânăr, Daniela a fost „furată” de modul de trai din SUA, dar se pare că nu suficient, planurile de viitor tot de Republica Moldova sunt legate.

Daniela a ajuns în SUA că majoritatea moldovenilor, prin programul „Work and Travel’’.  La început era nespus de entuziasmată pentru că reușit să ajungă pe tărâmul făgăduinței. „Bucuria a durat vreo săptămână doar, după care am început să realizez cu adevărat unde am ajuns şi cât de departe sunt de casă, familie. Am reuşit să îmi găsesc un loc de muncă în domeniul economic, cel pe care l-am absolvit la Universitate în Moldova. Pe lângă asta mai merg şi la colegiu, fac sport şi încerc să profit la maxim de posibilitățile de aici”.

Tânăra susține că din start era decisă să rămână pe un termen limitat pentru că America nu e ţara unde aceasta își văde viitorul. „Eram foarte curioasă să mă descopăr din altă latură , departe de casă, familie şi prieteni. M-am decis destul de greu sa rămân aici, dar faptul că absolvisem universitatea şi nu prea aveam planuri să mă încadrez în câmpul muncii din Moldova m-a făcut să accept mai uşor această idee. Familia mea era împotriva, ba chiar îmi spuneau că nu am ce căuta la capătul lumii (zâmbește) , dar nu mi-a luat tare mult timp să-i conving că în viitorul apropiat mi-ar fi mai de folos să stau aici, decât să mă întorc acasă”.

Photo credit: Daniela Fomin
Photo credit: Daniela Fomin

Daniela locuiește în Chicago și din fericire pentru ea, tot în acest oraș mai locuiesc și alți vreo 20.000 de moldoveni, și nu este singură. „E un oraş foarte frumos şi spectaculos, mai ales noaptea. Am avut ocazia să îl privesc de la etajul 100 şi sincer am avut parte de emoţii care mi-au tăiat respirația.”

Dacă inițial nu a trecut prin perioade dificile de adaptare, acum însă dorul de casă începe să se facă prezent. „Nu pot spune că a fost o perioadă grea, ea este acum pentru că cu cât mai mult timp trece cu atât mai dor îmi este de casă, familie, prieteni cu care nu am fost obişnuită să mă despart pe o perioadă atât de lungă”.

Daniela adaugă că avantajele aflării sale în SUA sunt mai multe decât dezavantaje. „Ca motiv principal poate servi o bogată experienţă de viaţă, aici fiind inclusă oportunitatea unui loc bun de muncă care sper că îmi va fi de mare folos în viitor, perfecționarea limbii engleze, integrarea de succes în altă societate, cunoașterea altor naţionalităţi atât de diferite de noi care pot fi drept exemplu de dezvoltare atât personală cât şi profesională. America mai este una din puţinele tari cu posibilităţi enorme de dezvoltare a unei afaceri şi formare a unei carieri de succes. Că dezavantaj pot spune că rămâne a fi distanţa faţă de oamenii dragi mie şi lipsa acelei călduri sufleteşti pe care nimeni şi niciodată nu o poate înlocui”.

Photo credit: Daniela Fomin

„Cel mai mult cred că îmi place aici libertatea de a gândi, de a fi tu însuţi, de a te ocupa cu ceea ce îţi place şi nu cu ceea ce te impun alţii să faci, dar americanii că oameni sunt stranii pentru mine, şi cred că nu doar pentru mine. Ei sunt parcă foarte naivi şi fără griji, deseori îi poţi asemăna cu nişte roboţi programaţi. Dar totuşi îmi place mult la ei că nu sunt invidioşi, răutăcioşi şi sofisticaţi peste măsură. Cele mai memorabile momente sunt cu siguranţă acelea în care călătoresc, am avut parte emoţii frumoase şi senzaţii de neuitat, dar nu vreau să scap din vedere şi ziua în care m-am angajat la muncă, la fel rămâne a fi o zi memorabilă pentru că îmi doream tare mult asta”, ne mărturisește Daniela.

Photo credit: Daniela Fomin

În prezent Daniela încearcă să-și evalueze diploma de studii universitare din Moldova, un proces deloc ușor, ne spune tânăra. „Acum sunt în proces de evaluare a diplomei moldoveneşti , un proces destul de anevoios şi îndelungat dar sper să se termine cu succes. Mai departe cred că o să am mai multe posibilităţi să aplic la aplic la master sau alt program care îmi poate suplimenta cunoştinţele pe care le-am acumulat în Moldova”.

Foarte mulți tineri basarabeni ajung în SUA și decid să nu mai revină acasă. Am decis să o întrebăm și pe Daniela cum este această senzație când știi că te afli un pic ilegal în altă țară. „Mi-e frică ori de câte ori sunt oprită de poliţie pentru că ştiu că nu pot avea o discuţie constructivă cu ei, nicidecum. Toate situaţiile mele deocheate sunt legate de ei”.

„Atunci când sunt întrebata de unde sunt şi le spun că sunt din Moldova, majoritatea reacţionează aşa de parcă ar şti unde se afla, cu toate că pe faţa lor scrie că nici nu au auzit de aşa tara, dar se întâmplă să cunosc şi oameni mai curioşi care sunt interesaţi de poziţia geografică şi cam la asta şi se rezumă toată discuţia despre Moldova”,

Întrebată care este locul preferat din SUA, Daniela se duce acolo unde sunt cele mai multe plaje, statul Florida. „Locul meu preferat cred că este statul Florida. Oceanul şi plajă de acolo sunt cele mai dorite de mine. Soarele, atmosfera de vacanţă te face să te relaxezi la maxim şi să te odihneşti, să uiţi de grijile din-afară”.

Despre planurile de viitor, Daniela Fomin a fost foarte conchisă, Moldova și numai Moldova. „Planurile mele nu sunt legate de America. Eu cred că viaţa e prea scurtă ca să o trăieşti aici… Dar totuşi cred că până la urmă nu contează unde trăieşti, ci cum”.

Photo credit: Daniela Fomin

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Petru Cosoi
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente