Anunţul vine cu doar câteva ore înainte de discursul anunţat al şefului diplomaţiei americane, John Kerry, care prezintă miercuri viziunea sa cu privire la procesul de pace israeliano-palestinian.

Relaţiile dintre Israel şi SUA sunt tensionate după ce diplomaţii americani s-au abţinut vineri în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a votat o rezoluţie ce condamnă politica israeliană de colonizare a teritoriilor palestiniene. Este prima rezoluţie de acest fel care trece de Consiliul de Securitate după 1979.

Atitudinea americanilor, care până acum au susţinut fără abatere Israelul în orice situaţie, a provocat indignare printre politicienii israelieni. Netanyahu a catalogat rezoluţia drept „ruşinoasă" şi a anunţat că ţara sa nu se va conforma.

Însă premierul israelian pare să încerce să calmeze spiritele prin anularea unui vot prevăzut pentru miercuri la Primăria din Ierusalim cu privire la permisele pentru construcţia a 492 de locuinţe în Ramat Shlomo şi Ramot în Ierusalimul de Est, a declarat pentru AFP Hanan Rubin, consilier municipal.

Rubin a mai spus că şedinţa a fost amânată pentru o dată ulterioară care nu a fost încă stabilită.

Coloniile israeliene, mai ales cele din Ierusalimul de Est, sunt considerate ilegale de comunitatea internaţională şi reprezintă în ochii diplomaţilor lumii principalul obstacol în calea unui acord de pace şi soluţiei cu două state, respectiv Israel şi un stat palestinian.

SUA au susţinut în mod tradiţional eforturile diplomatice ale Israelului, însă după ani de eforturi diplomatice fără rezultat, diplomaţii americani au justificat abţinerea din Consiliul de Securitate prin impactul colonizării asupra procesului de pace care se află într-un punct mort din 2014.

Kerry a anunţat că va prezenta miercuri, într-un discurs oficial la Departamentul de Stat, viziunea sa integrală asupra procesului de pace: „Nu am renunţat şi nu credem că israelienii şi palestinienii ar trebui să abandoneze acest proces de pace", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Kerry consideră că „este de datoria lui, în calitate de secretar de stat, să prezinte ceea ce el crede că este drumul către o soluţie cu două state", a mai spus marţi purtătorul de cuvânt.

La rândul său, preşedintele ales Donald Trump a promis că după ce îşi va prelua atribuţiile „lucrurile vor sta altfel la ONU".

Deşi rezoluţia nu prevede sancţiuni la adresa Israelului, responsabilii israelieni se tem că ea va încuraja procese la Curtea Penală Internaţională şi sancţiuni împotriva produselor provenite din colonii.

După votul din Consiliul de Securitate, Netanyahu, care nu are o relaţie foarte bună cu Barack Obama, a acuzat Administraţia americană că a i-a dat o lovitură ruşinoasă Israelului la Naţiunile Unite.

Drept replică, Israelul a anunţat marţi că reduce relaţiile cu ţările care au votat în favoarea rezoluţiei şi a rechemat ambasadorii din Noua Zeelandă şi Senegal, a anulat programul de asistenţă financiară din această ţară africană şi a informat Angola că va pune capăt programului de asistenţă financiară.

Palestinienii au calificat rezoluţia drept o mare lovitură pentru Israel, estimând că este vorba despre o condamnare internaţională a coloniilor.

Aproximativ 430.000 de colonişti israelieni locuiesc în prezent în Cisiordania şi alţi 200.000 sunt în Ierusalimul de Est, pe care palestinienii îl revendică drept capitală.