Actualitate

Alexandru Slusari: Ministerul Agriculturii nu îşi respectă promisiunile făcute pomicultorilor

El a amintit că, potrivit datelor oficiale, la sfârşitul lunii aprilie au fost afectate peste 6,5 mii de hectare de livezi din cinci raioane din nordul republicii: Edineţ, Briceni, Ocniţa, Donduşeni şi Rîşcani. Majoritatea pomicultorilor au suferit pierderi în proporţie de 70-90% din roadă.

„Producătorii agricoli nu şi-au asigurat terenurile, deoarece bugetul şi regulamentul de subvenţionare au fost aprobate abia în vară. Şi Guvernul, care a admis o asemenea situaţie, trebuia să vină în întâmpinare. Pe 24 mai, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, a promis în mod public să ofere susţinere pomicultorilor din ţară”, a spus Slusari.

Pentru aceasta era necesar să fie evaluate pierderile şi stabilită mărimea compensaţiilor. Evaluarea a fost făcută cu întârziere, iar la începutul lunii septembrie ministrul a anunţat că suma compensaţiilor va constitui circa 45 mil. lei (3,5 mii lei de hectar), care vor fi alocaţi din fondul de rezervă al Guvernului. La mijlocul lunii octombrie, proiectul regulamentului de acordare a compensaţiilor era deja pregătit, însă până în prezent acesta nu a fost aprobat.

„Suma compensaţiilor şi aşa este minimă, dar pomicultorii din nordul republicii au nevoie de acestea pentru a-şi acoperi cumva pierderile şi pentru a pregăti terenurile pentru următorul an. Nu înţeleg această atitudine din partea Guvernului”, a spus Slusari, care anterior a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte al „UniAgroProtect” şi că se retrage în politică, în funcţia de vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *