Ministrul Justiției, despre reprezentanții societății civile aleși în Comisia de Integritate: „Este una să știi legea și alt lucru este să aplici legea”

Mariana Rață
28/12/2016
Vladimir Cebotari. Foto: CIJM

Reprezentanții Ministerului Justiției, ale căror voturi au fost determinante pentru selectarea celor doi reprezentanți ai societății civile în Consiliul de Integritate al Agenției Naționale de Integritate (ANI),  resping acuzațiile că concursul de ieri ar fi fost aranjat. Totodată, aceștia nu susțin ideea de a fi făcute publice CV-urile candidaților și borderoul cu punctajul acordat pentru fiecare criteriu de evaluare separat. În opinia lor, Dumitru Țîra și Tatiana Pașcovschi, cei doi candidați selectați, au fost cei mai buni participanți la concurs.

Viceministrul Justiției Anatolie Munteanu, membru al comisiei, respinge categoric acuzațiile de măsluire a concursului. „Probabil, fiecare dintre cei cinci membri ai comisiei au dreptul, atunci când purced la analizarea și aprecierea celor auzite, la o anumită intimitate și să aibă o marjă de apreciere proprie. Eu am respectat acest lucru în privința tuturor și pentru mine, calculul matematic care stă la baza stabilirii mediei vorbește despre o anumită doză de imparțialitate și imposibilitate de aranjament”, a declarat oficialul, contactat de portalul Anticoruptie.md.

Întrebat dacă susține solicitarea făcută de doi dintre membrii comisiei de concurs de a fi făcute publice CV-urile candidaților și borderoul cu punctajul acordat fiecărui candidat pentru fiecare criteriu de evaluare în parte, Munteanu ne-a declarat că tabelul de punctaj este deja făcut public. „Nu cunosc ca hotărârea de Guvern care stabilește regulile de organizare a concursului să prevadă asemenea situație. Cu privire la accesul la CV-uri, de asemenea, hotărârea Guvernului nu prevede publicarea CV-urilor, spre deosebire de alte concursuri. CV-urile conțin date cu caracter personal de aceea, pentru publicarea lor, este nevoie de acordul titularilor. Dar nu văd nicio problemă ca în cadrul unei investigații să îi contactați direct pe candidați. Eu sunt tehnician și vreau să rămân așa mai ales în această situație. Vreau să respect buchia legii”, ne-a mai declarat viceministrul. Întrebat despre experiența candidaților selectați în domeniul integrității, oficialul a menționat că regretă că interviul nu a fost filmat ca să ne putem convinge și noi de calitățile candidaților. Cât privește alți candidați la concurs care sunt nemulțumiți de rezultate, Munteanu le recomandă să se adreseze în judecată.

Cea de-a doua membră a comisiei de concurs din partea Ministerului Justiției, Cristina Melnic, nu a vrut să comunice cu reporterul portalului Anticoruptie.md, scuzându-se că este ocupată. Ulterior, funcționara nu a mai răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile unei alte membre a comisiei, Viorica Zaharia, care a semnalat că unul dintre reprezentanții societății civile selectat, Tatiana Pașcovschi, ar fi contactat-o telefonic pe Melnic în ziua concursului și i-ar fi cerut verbal să fie intervievată a doua zi pentru că nu reușește să vină la concurs, solicitare care a fost acceptată de comisie, chiar dacă unii membri au fost împotrivă.

Președinta Uniunii Avocaților, Nina Lozan, membră a comisiei de selectare, de asemenea a respins acuzațiile de aranjare a concursului: „Nu poate fi vorba de aranjamente. Eu am pus punctele așa cum am considerat că ar fi corect. Nu am remușcări că aș fi făcut ceva incorect. Dacă ați văzut, notele mele au fost destul de echilibrate. Cei mai buni, mai puternici candidați, au fost cei doi care au acces și Vlad Gribincea care a avut o prestație la fel de bună, dar a fost așa cum a fost”. Întrebată despre experiența în domeniul integrității a celor doi candidați aleși, Lozan ne-a răspuns că aceștia au convins-o că sunt buni. „Eu nu i-am cunoscut până la acest concurs. Am citit CV-urile, am ascultat răspunsurile lor. Nu văd nicio problemă să fie făcute publice CV-urile candidaților, dacă așa va decide comisia”, a mai precizat Lozan.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, nu vede nicio problemă în faptul că reprezentanții societății civile în Consiliul de Integritate au fost deciși de fapt de exponenții Ministerului Justiției din comisia de concurs. „Mi se pare că trebuie să ne învățăm să acceptăm rezultatele concursurilor care au loc transparent și corect. Nu a existat nicio obiecție pe perioada acelui concurs și doar atunci când nu au aranjat anumite rezultate, au apărut anumite opinii în dezacord cu rezultatele. Trebuie să respectăm deciziile oricare sunt ele, atâta timp cât ele sunt luate corect și în cadrul unei comisii care a lucrat strict în conformitate cu un regulament aprobat. Să nu uităm că majoritatea în acea comisie aparține unor instituții care nu sunt deloc în subordinea statului”, a declarat ministrul pentru portalul Anticoruptie.md.

Fiind atenționat că totuși borderoul de punctaj arată că cei doi candidați au fost selectați cu votul reprezentanților Ministerului Justiției, Cebotari a obiectat: „Modul de formare a acestei comisii a fost discutat încă în procesul de promovare a legii. Este absolut greșit  ca acum, când cineva dintre noi poate nu e de acord cu rezultatele, să înceapă interpretări”. Cât privește experiența candidaților, ministrul afirmă că „este una să știi legea și alt lucru este să aplici legea și mi se pare că aici lucrurile se confundă puțin”. „Haideți să ne uităm la toată componența Consiliului ANI, nu veți găsi printre membrii acesteia reprezentanți ai guvernului, de aceea cred că a ieșit o componență reușită integral, cu oameni foarte integri, calificați și le doresc succese oricine ar fi și pe oricine ar reprezenta. Eu am încredere că acest Consiliu va fi foarte bun”, a conchis ministrul.

Amintim că două persoane din presă au fost selectate marți, 27 decembrie, în calitate de reprezentanți din partea societății civile în Consiliul de Integritate al ANI. Dumitru Țîra, fondatorul și directorul trustului Realitatea Media, și Tatiana Pașcovschi, fostă prezentatoare de televiziune și ofițer de comunicare în prezent, se vor număra printre cei șapte membri ai structurii care va supraveghea activitatea Autorității Naționale de Integritate odată ce aceasta va deveni funcțională. Ambii au lucrat anterior în holdingul General Media Group al omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Dumitru Țîra a fost director general al postului Publika TV, în timp ce Tatiana Pașcovschi a prezentat talk-show-ul „Tema zilei” la Canal 2. 

Ulterior, doi membri ai Comisiei de selectare și-au exprimat regretul față de faptul că „două persoane ale căror experiență și aptitudini în domeniul integrității publice nu reflectă întru totul așteptările societății civile” au fost desemnate învingătoare ale concursului. Viorica Zaharia, delegată de către Asociația Presei Independente, și Alexei Buzu, delegat de către Consiliul Național al ONG-urilor, au menționat că regretă faptul că reprezentanții în Comisie ai Ministerului Justiției au subapreciat experiența, motivația și intențiile unor candidați.

Juristul Vladislav Gribincea, unul dintre candidații la concurs, implicat activ în elaborarea legislației cu privire la integritate, a plasat pe pagina sa de Facebook un comentariu. „Înțeleg de ce ministrul Justiției a anulat concursul (deși nu era competent să o facă) în noiembrie 2016 și a anunțat un nou concurs. Nu plăceau candidații (printre candidați erau majoritatea candidaților de la al doilea concurs, însă nu erau candidații selectați). În vara anului 2016 a fost votat un bun pachet de integritate, sub presiunea societății civile și a partenerilor de dezvoltare. Acum se încearcă reducerea impactului acestei legislații prin instituirea unui control asupra organului care va verifica averile funcționarilor publici. Autoritățile nu au dorit niciodată un ANI independent. Din acest motiv a fost modificat modul de constituire a Consiliului ANI în Parlament, dând controlul asupra selectării reprezentanților societații civile în mâinile Ministerului Justiției. Uniunea Avocaților NU este o entitate independentă. Cel puțin asta o confirmă faptele. Conducerea ei face demonstrativ și fără vreo ezitare ceea ce cere Ministerul Justiției. Nu cred în teoria conspirației, însă am o presimțire că numirea procurorului general, a coducerii Justiției, proiectul de liberalizare a capitalului, formarea Consiliului ANI etc. fac parte din același scenariu”, a scris Gribincea.

Mariana Rață
28/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii