În statele europene, consiliile de securitate sunt formate de funcţionarii responsabili direct de securitatea naţională din toate domeniile. În Republica Moldova însă guvernatorul BNM, ministrul Justiţiei şi cel al Economiei au fost înlocuiţi cu doi lideri de partide. Opiniile au lansate de experţii invitaţi la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Acest sistem oligarhic dă semnale că se află sus, la fel ca şi atunci când Vladimir Plahotniuc era la cârma Consiliului naţional pentru reforma justiţiei. Mafia aşa procedează, emite mesaje. În CSS trebuie să fie nişte profesionişti care să-l consulte pe preşedinte în situaţii excepţionale, în chestiuni de securitate, nu nişte indivizi care au venit să facă business din politică. Filat şi Lupu reprezintă interesele unui individ care a pus stăpânire pe acest stat, pe toate instituţiile coercitive de stat, pe instituţiile financiar-bancare. Acum, încet, pune stăpânire şi pe acest consiliu care are nişte atribuţii foarte importante în situaţii excepţionale. Deci este foarte grav ca un consiliu de o asemenea anvergură să fie constituit din indivizi suspectaţi, inclusiv prin acte publice, de fraude, infracţiuni, corupţie”, a declarat avocatul Andrei Năstase.

„Liderii unor fracţiuni parlamentare reprezintă de fapt interesele de partid. Aceştia fac legătura dintre partid şi Parlament. Legislativul se regăseşte în CSS prin speaker şi preşedintele comisiei permanente de profil. Se încearcă să se împartă ceea ce nu poate fi împărţit. În caz de război, acest consiliul se transformă într-un consiliu de apărare. Întrebarea este cine ne apără dacă din el nu face parte niciun militar de carieră”, a adăugat expertul anticorupţie Mariana Kalughin.

„Sunt vreo 30 de domenii în care securitatea statului poate să fie afectată. Într-o situaţie în care RM se confruntă cu multiple ameninţări în adresa securităţii naţionale, acest consiliul este foarte important. Avem un şef al statului ales de preşedinţii a două partide. Este omul lor, nu este preşedintele nostru. Când au fost acele atacuri raider asupra băncilor a fost pusă sub semnul întrebării stabilitatea sistemului bancar şi a economiei în ansamblu. A doua zi preşedintele trebuia să convoace CSS”, a menţionat analistul politic Nicolae Chirtoacă.

Experţii spun că preşedintele Nicolae Timofti a încălcat legislaţia atunci când i-a inclus pe Filat şi Lupu în CSS. În consiliile similare din România sau Franţa, de exemplu, nu există persoane care să nu aibă funcţii de răspundere în stat. În România, din componenţa Consiliului de Apărare a ţării fac parte preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, ministrul de Interne, ministrul de Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei, ministrul Finanţelor, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională şi secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

„În mod normal, doi lideri de fracţiune nu au ce căuta în acest consiliu. Dar din momentul în care preşedintele nu este ales de popor, dar de fapt, de doi lideri ai unor grupări oligarhice, acesta nu face un pas fără a primi indicaţii. Să spunem lucrurilor pe nume. Include aceşti inşi în acest consiliu ca să nu facă lucru dublu”, a spus Nicolae Chirtoacă.

„Preşedintele Timofti a încălcat regulamentul propriului consiliu, introducându-i pe aceşti doi indivizi cu demnitate publică, ei fiind deputaţi, preşedinţi de fracţiune, dar nicidecum cu funcţii de răspundere. Din punctul meu de vedere, actualul guvernator al BNM nu are ce căuta în CSS, el trebuie să stea pe banca acuzaţilor. În ultimii cinci ani, pe agenda acestui consiliu au fost nişte chestiuni bizare, nu au venit cu soluţii pentru evenimentele şi ilegalităţile din sistemul bancar”, a spus Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.