Doi reprezentanți ai societății civile au fost desemnați în Consiliul de Integritate al ANI

Anticoruptie.md
27/12/2016
ANI este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate. Foto: politik.md

Două persoane din presă au fost selectate în calitate de reprezentanți din partea societății civile în Consiliul de Integritate al ANI. Dumitru Țîra, fondatorul și directorul trustului Realitatea Media, și Tatiana Pașcovschi, fostă prezentatoare de televiziune și ofițer de comunicare în prezent, se vor număra printre cei șapte membri ai structurii care va supraveghea activitatea Autorității Naționale de Integritate odată ce aceasta va deveni funcțională. Ambii au lucrat anterior în holdingul General Media Group al omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Dumitru Țîra a fost director general al postului Publika TV, în timp ce Tatiana Pașcovschi a prezentat talk-show-ul „Tema zilei” la Canal 2. 

În total, la ultima etapă din concurs, proba interviului, au fost admiși șapte candidați. Printre aceștia s-au numărat lectorii universitari Carolina Macovețchi și Oxana Novicov, avocații Valentin Găină și Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, precum și Tatiana Gogu, profesoară de limbă engleză.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, cei doi învingători au fost aleși în funcție de punctajul acumulat de la fiecare membru al comisiei. Ei au fost desemnați după media aritmetică obținută la deliberările din cadrul ședinței, prin prisma a patru module de apreciere: motivația, experiența, cunoștințele teoretice și abilitățile în domeniul integrității. Prima rundă de selecție s-a desfășurat în perioada 7-31 octombrie 2016. Însă, după încheierea termenului, comisia a constatat că unul din candidații la concurs este și membru al comisiei de selectare. Prin urmare, a fost anunțat un nou concurs, pentru perioada 14 noiembrie – 5 decembrie. 

Din Consiliul de Integritate vor mai face parte Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), desemnat în septembrie, Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), desemnat de colegii săi la mijlocul lunii august, și Viorel Rusu din partea Congresului Autorităților Locale (CALM). Parlamentul l-a selectat prin concurs public pe Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Potrivit legii, urmează să fie desemnat un reprezentant și din partea Guvernului.

Mandatul de membru al Consiliului de Integritate este de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv. Între altele, membrii noii structuri vor fi responsabili de alegerea președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate, candidaturile cărora vor fi acceptate sau respinse de către șeful statului. La fel, ei vor putea cere președintelui țării să revoce sau să suspende din funcţii șefii ANI. Cei șapte membri vor mai verifica dacă președintele și vicepreședintele Autorității, dar și inspectorii de integritate au depus în termen declarațiile de avere și interese personale. 

Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate a intrat în vigoare din 1 august. Autoritatea este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia. Anterior, în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, a declarat că și-ar dori ca Autoritatea să fie funcțională cel târziu din ianuarie 2017.

Anticoruptie.md
27/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii