icon

Arcadie Barbăroșie către Chiril Gaburici: „Susținem inițiativele dumneavoastră și suntem gata să contribuim la realizarea lor”

15-05-2015 19:45
1,075

La invitaţia Prim-ministrului Chiril Gaburici, reprezentanții societății civile au discutat astăzi, la Guvern, inițiativele anticorupție, lansate de curând.

 

În debutul evenimentului, Premierul a  punctat prioritățile de activitate ale Guvernului – unitatea naţională, supremaţia legii şi economia sustenabilă. În mod special, Chiril Gaburici s-a referit la inițiativele anticorupție pe care le-a catalogat ca necesare în vederea înregistrării progresului în realizarea obiectivelor prioritare.

 

Chiril Gaburici a subliniat că îşi dorește să cunoască sugestiile și opiniile reprezentanţilor societăţii civile, dar și mizează pe sprijinul acestora, pentru a găsi modalități optime de contracarare a acestui flagel.

 

Printre principalele iniţiative anticorupţie, lansate de Prim-ministrul Chiril Gaburici, au fost menționate următoarele:

- promovarea cât mai urgentă a proiectului de Lege cu privire la Procuratură, care conține un șir de prevederi noi, inclusiv alegerea prin concurs public a Procurorului General și desemnarea lui de către Președinte, pentru diminuarea riscului de presiuni politice și subordonare politică;

- excluderea imunităților pentru toți, în special a imunităților administrative;

- transparentizarea activității instituțiilor de control (CNI, CNA, Poliție și alte organe de control) şi diminuarea influenței politicului asupra acestora, inclusiv  prin desemnarea șefilor acestor instituții doar în baza unui concurs public, cu un regulament consultat public și aprobat de o comisie cu participarea societății civile și a partenerilor de dezvoltare, cu criterii transparente pentru candidați, transmiterea interviurilor online și mai multe etape de preselecție;

- crearea unui Comitet Anticorupție - organ de monitorizare și consultare, care să audieze lunar rapoartele CNA, MAI, Serviciul Vamal și altor instituții, în vederea stabilirii respectării angajamentelor și planurilor asumate de combatere a corupției, analizei lacunelor și propunerilor de ajustări. În acest Comitet urmează să își delege reprezentanți Guvernul, Președinția, Parlamentul, societatea civilă, organizațiile non-guvernamentale, dar și partenerii de dezvoltare. Participanţii la dialog au exprimat disponibilitatea de a face parte din acest comitet;

- crearea a două instituții noi: una să fie creată în cadrul CNA și să se ocupe, exclusiv, de corupția mare – acolo unde prejudiciul depășește 10 mii de euro, iar cea de-a doua unitate să fie specializată pe recuperarea prejudiciului cauzat din îmbogățirea ilicită sau acte de corupție.

 

De asemenea, s-a discutat despre reducerea numărului de autorizații. Premierul a menţionat că există exemple, care se regăsesc și în rapoartele internaționale, când pentru iniţierea construcției unei case e nevoie de 27 de documente, și se preconizează micşorarea până la 9-10. Prim-ministrul a precizat că același lucru se referă şi la controalele efectuate de instituțiile statului.

 

Un alt subiect discutat a fost urgentarea implementării Programului de e-guvernare, ce are menirea de a diminua interacțiunea directă între funcționar și cetățean, dar şi a exclude riscurile corupționale.

 

Chiril Gaburici a subliniat că cel mai important, pentru realizarea cu succes a obiectivelor propuse, este susţinerea din partea societăţii.  „Sunt gata să-mi asum răspunderea când va fi nevoie, dar trebuie să ştim că societatea ne susţine şi noi mergem într-o direcţie corectă”, a spus Prim-ministrul.

 

La rândul lor, reprezentanții sectorului non-guvernamental au apreciat inițiativele anticorupție ale Premierului, dar au  constatat, totodată, că societatea așteaptă pedepsirea celor care au provocat criza sistemului bancar. Ei s-au arătat dispuşi să contribuie la realizarea obiectivelor enunţate.

 

„Susținem inițiativele dumneavoastră și suntem gata să contribuim la realizarea lor”, a declarat Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

 

Participanții la discuțiile publice consideră că implementarea inițiativelor anticorupție ar fi posibilă, dacă Chiril Gaburici s-ar bucura de sprijinul politic necesar.

 

S-a convenit asupra relansării activităţii Consiliului Naţional de Participare pe lângă Guvern şi s-a decis ca întrunirile de acest gen să fie organizate cu regularitate şi pe tematici concrete.

 

Agenda publică

Mai 2024

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31