Municipiul Chișinău va avea o procuratură în loc de șase, de la 1 ianuarie 2017

Anticoruptie.md
27/12/2016
Foto: CIJM

Începând cu 1 ianuarie 2017, procuraturile sectoarelor Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Râşcani şi Procuratura municipiului Chişinău vor fuziona într-o singură instituție. Noua structură va fi cea mai mare procuratură teritorială, cu un număr de peste 180 de procurori. 

Viitoarea Procuratură a municipiului Chişinău va avea un procuror-șef, iar şefii procuraturilor fuzionate îşi vor continua activitatea în calitate de adjuncţi până la expirarea mandatelor pentru care au fost numiţi. Ulterior, pentru funcțiile vacante vor fi organizate concursuri noi. Bunurile mobile şi imobile, arhivele, dosarele, materialele şi toate celelalte documente vor fi transmise Procuraturii municipale, iar procurorii procuraturilor fuzionate îşi vor continua activitatea în cadrul acesteia. Totodată, la sediile actualelor procuraturi de sector vor rămâne oficiile teritoriale ale Procuraturii municipiului Chișinău.

Modificările sunt prevăzute în noua legea cu privire la Procuratură, votată de Parlament în luna februarie a acestui an și care a intrat în vigoare la 1 august. 

Șef al viitoarei structuri va fi Igor Popa, care timp de mai mulți ani a condus Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei. Candidatura sa a fost propusă în luna martie 2016, în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Anterior, procurorul a fost acuzat în repetate rânduri că a pornit dosare penale la comandă. El a fost vizat și în cadrul unei anchete a portalului Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice. Jurnaliștii au amintit despre cele mai răsunătoare cauze pe care le-a instumentat omul legii şi a relatat care a fost finalitatea acestora, dar şi cum, în pofida criticilor, a fost avansat în funcţii importante.

În cadrul unei conferințe de presă, Popa a enumerat beneficiile pe care le va aduce comasarea celor șase instituții. „Va fi redus numărul procurorilor ierarhic superiori - zece unități de adjuncți pe municipiu au fost reduse. Un alt aspect foarte important ține de faptul că se dorește o practică unică pe întreg teritoriul municipiului. Deși avem o singură urbe, separarea instituției pe sectoare genera o practică diferită în ceea ce ține de aspectele procesual-penale. O singură structură va elimina discrepanțele între abordări și, de asemenea, va permite să creăm grupuri specializate de procurori care vor investiga anumite categorii de infracțiuni, unde este necesară o anumită specializare”, a precizat procurorul.

Procuratura Generală amintește că prin același proces de fuziune au trecut deja Procuratura unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, procuraturile din Ceadîr-Lunga, Comrat și Vulcăneşti care, pe 1 august, au fuzionat într-o singură instituție – Procuratura UTA Găgăuzia. Tot pe 1 august 2016, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, şi-au încetat activitatea procuraturile de nivelul curţilor de apel (Chişinău, Cahul, Bender şi Bălţi), procuraturile militare (Chişinău, Bălţi şi Cahul), precum şi Procuratura de transport. 

Anticoruptie.md
27/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii