Red Union Fenosa amendată cu aproape 200.000 lei

Curtea de Apel Chişinău a confirmat faptul că “Red Union Fenosa” S.A. urmează să plătească o amendă de 186.753 de lei pentru încălcarea legislaţiei cu privire la protecţia concurenţei, compania fiind astfel sancţionată pentru tratarea inechitabilă a consumatorilor.

Deținând un monopol al pieții, furnizorul a impus un șir de cerințe nejustificate pentru companiile care comercializează contoare electrice, astfel impunându-i pe consumatori să plătească pentru produse mai scumpe.

Acest lucru a fost sesizat de Consiliul Concurenţei. Astfel, a fost respins apelul declarat de către Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. și a fost menținută hotărârea Judecătoriei Râșcani, mun. Chișinău din 29 decembrie 2014 în cauza civilă la cererea de chemare în judecată intentată de Consiliul Concurenței către Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. privind încasarea în bugetul de stat a unei amenzi în mărime de 186753 lei pentru încălcarea legislației cu privire la protecția concurenței.

Expertul economic Sergiu Tofilat a declarat pentru Moldova.org că o asemenea decizie este binevenită pentru piața energitică a Moldovei. Acesta a ținut să amintească și faptul că un raport al Transparency International demonstrează cum astfel de tehnici sunt folosite pentru spălări de bani, în care prețurile sunt majorate artificial iar consumatorii finali plătesc mai scump, iar majorarea preţurilor are loc la tot felul de achiziţii de bunuri şi servicii pe care le face atât Fenosa, cât şi ceilalţi operatori (RED-urile Nord şi Nord-Vest, Moldova Gaz)

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.