20:44:38 25.04.2024
Stiri

R. Moldova, în fruntea statelor cu cele mai mici salarii medii pe economie

Economie 06.03.2015 15:57 Vizualizări3020 Autor: Galina Munteanu
R. Moldova, în fruntea statelor cu cele mai mici salarii medii pe economie


R. Moldova este în continuare unul dintre statele cu cele mai mici retribuţii a muncii din Europa. Acestea sunt datele celui mai recent raport difuzat de Eurostat.

Astfel, începând cu 1 octombrie anul trecut, salariul minim pe ţară era de o mie de lei, asta deși mărimea acestuia ar trebui să fie cel puțin la nivelul minimului de existență.

Potrivit Raportului privind respectarea drepturilor omului în R. Moldova în anul 2014, realizat de Centrul pentru Drepturile Omului, relevantă în acest context este recomandarea Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale prin care statul este îndemnat să-şi intensifice eforturile pentru garantarea unui salariu minim naţional, suficient pentru asigurarea unui standard de viaţă adecvat angajaţilor şi familiilor acestora.

Comitetul recomandă ca statul parte să introducă un mecanism pentru a determina şi a ajusta în mod regulat salariul minim proporţional cu costul de trai. Mai mult, în condițiile tendinței de majorare substanțială a prețurilor la mărfurile de consum și tarifelor la servicii, populația va face cu greu față cheltuielilor necesare pentru asigurarea unui standard minim de existență, se precizează în raport.

Amintim că, până la 30 iunie 2016, R. Moldova va trebui să prezinte Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale cel de-al treilea raport periodic privind implementarea Pactului Internaţional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale. Iar până atunci autorităţile urmează să identifice posibilităţi pentru implementarea ultimelor recomandări şi observaţii ale Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale.

Potrivit Raportului Eurostat, în R. Moldova salariul mediu ajungea la 181 de euro. Mai puțin cu opt euro – 173 este în Ucraina. În Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, salariul minim depăşeşte 330 de euro. Situaţia este mai bună în Albania şi România – circa 400 de euro pe lună.

La polul opus al clasamentului sunt Monaco şi Elveţia. Cetăţenii acestor ţări primesc, în medie, între 4 000 şi 4 400 de euro lunar. Liderul absolut al topului este Liechtenstein, una dintre cele mai mici ţări din lume. Aici, salariul mediu este de aproximativ 5 200 de euro.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md