Moldova vrea tratament diferențiat din partea UE pentru țările din Parteneriatul Estic

Ministrul de Externe al Moldovei, Natalia Gherman, a participat astăzi, 15 mai 2015, la Bratislava, la reuniunea miniștrilor de Externe ai Grupului de la Vişegrad și Parteneriatului Estic (V4 + PaE). Șefa diplomaţiei moldoveneşti a pledat în cadrul reuniunii pentru abordarea diferenţiată a statelor din Parteneriatul Estic în funcţie de obiectivul acestora în relaţiile cu UE.

„Diferențierea va fi cel mai bine reflectată prin recunoașterea perspectivei europene pentru statele capabile și dispuse să implementeze agenda de reforme”, a accentuat Natalia Gherman.

La sfârşitul reuniunii, miniştrii au adoptat o Declaraţie comună în care au subliniat dreptul suveran al statelor PaE de a decide nivelul de ambiţie în relaţiile cu Uniunea Europeană şi disponibilitatea lor de a structura relaţiile bilaterale în mod individual.

La eveniment au mai fost prezenți Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, și Johannes Hahn, comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere, precum şi miniştrii de Externe din Letonia, România şi Suedia.

Tot astăzi, la Bratislava, ministrul Natalia Gherman a participat la cea de-a 25-a reuniune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe GUAM. Șefii diplomaţiilor din statele GUAM au salutat în special adoptarea rezoluţiei Adunării Generale privind cooperarea dintre GUAM şi ONU în cadrul celei de-a 69 sesiuni.

Un subiect aparte al discuţiilor a reprezentat cooperarea GUAM cu organizaţiile internaţionale şi cu statele partenere în formatul GUAM+. De asemenea, miniştrii au exprimat intenţia de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu Grupul de la Vişegrad şi au aprobat textul Platformei pentru negocieri în acest format.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.