(AUDIO) Sunete ciudate înregistrate în Groapa Marianelor! Ce explicaţie au cercetătorii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii analizează un sunet ciudat, înregistrat în Groapa Marianelor, la o adâncime de peste 10 kilometri.

Biologii marini de la Hatfield Marine Science Center din cadrul Universităţii Oregon au publicat o înregistrare cu un sunet straniu, pe care l-au înregistrat cu aparate speciale, în Groapa Marianelor. Aici este cel mai adânc loc din lume şi puţine vieţuitoare pot trai la o adâncime atât de mare, de peste 10 kilometri.

De aceea, cercetătorii se aşteptau ca locul să fie foarte liniştit. În schimb, ei au înregistrat cu aparatele trimise în cea mai adâncă zonă din Groapa Marianelor, Chellenger Deep, sunete misterioase, pe care nu le pot explica.

O înregistrare durează între 2.5 şi 3.5 secunde şi este formată din 5 părţi diferite, cu frecvenţe care variază de la 38 hertzi până la 8.000 de hertzi.

Singura explicaţie raţională este că înregistrarea a surprins sunete necunoscute până acum emise de o specie de balene. Biologii nu au însă nicio dovadă în acest sens, mai ales că balenele comunică de obicei prin chemări de acest fel doar în perioada de împerechere. Sunetul din Groapa Marianelor a fost însă auzit pe toată durata anului.

Este adevărat însă că balenele comunică diferit, în funcţie de regiunile în care trăiesc. Astfel, balenele din Atlantic scot sunete diferite de cele întâlnite în Pacificul de Nord, spre exemplu. Ar putea deci să fie vorba de o nouă specie de balene sau de sunete nemaiauzite până acum emise de o specie cunoscută.

Groapa Marianelor se află în vestul Oceanului Pacific, între Japonia şi Australia. Se întinde pe o lungime de 2.550 kilometri şi are o lăţime de numai 69 kilometri. Cea mai mare adâncime de aici, un record absolut, se înregistrează în Challenger Deep: 11 kilometri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...