Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prima zi la Președinție: Dodon…

Prima zi la Președinție: Dodon a schimbat deja limba română în „moldovenească”

La o zi de la învestitura în funcția de șef al statului, Igor Dodon a început să facă ordine la Președinție. După ce a sfințit biroul unde și-a exercitat mandatul Nicolae Timofti și a semnat lista de consilieri, președintele pro-rus a schimbat limba română în „limba moldovenească”. Pe site-ul Președinției, limba de acces a paginii s-a transformat astăzi din RO (română) în MD, adică moldovenească. 

Mai mult, pe pagina oficială a președintelui a fost plasată deja biografia lui Igor Dodon. Acolo, acesta indica limba „moldovenească” drept limbă nativă.

Până la 23 decembrie, în timpul mandatului lui Nicolae Timofi, limba de accesare a site-ului era cea română.

Igor Dodon, care se declară un adept al apropierii de F. Rusă și care susține că va introduce în școli disciplina „Istoria Moldovei”, în loc de „Istoria Românilor”, a operat modificările chiar dacă Curtea Constituțională a stabilit încă la 5 decembrie 2013 că limba oficială a R. Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, conferind astfel statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Igor Dodon a făcut în repetate rânduri declarații cu privire la faptul că „Noi, moldovenii, avem limba moldoveanească, avem propria istorie – istoria Moldovei”, deși potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română.

După ce în campania electorală a mediatizat faptul că „pericolul cel mare pentru Moldova sunt unioniștii”, chiar dacă România nu a pus niciodată în discuție, la nivel de guvernare, o eventuală unire a celor două maluri ale Prutului, în discursul său de învestitură în funcția de președinte al țării, Dodon a subliniat că va lupta pentru suveranitate și statalitatea moldovenească, care ar avea o „istorie de secole”. Deși se declară un apărător al statalității, noul președinte susține că Rusia va deveni apropiatul strategic al R. Moldova.