Expertă: „Lucrurile sunt total diferite în Transnistria şi în Estul Ucrainei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă în privinţa Transnistriei, Rusia presează, prin Tiraspol, pe soluţionarea problemelor sociale, în estul Ucrainei strategia este proporţional inversă pentru că ei insistă pe pachetul politic, pe statutul regiunii Donbass şi al şi Luganskului, explică experta pe spaţiul post-sovietic, Angela Grămadă, într-o emisiune specială Epoch Times.

„În cazul Republicii Moldova se insistă foarte mult pe soluţionarea pachetelor sociale şi economice precum plăcuţe de înmatriculare, iar autorităţile de la Tiraspol refuză în orice moment să discute despre pachetul politic, adică statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova. Dacă ne uităm la conflictul din Ucraina, strategia adoptată de ruşi este proporţional inversă pentru că ei insistă pe pachetul politic, pe statutul regiunii Donbass şi al şi Luganskului, prioritatea politicului asupra militarului”, susţine preşedinta think-tank-ului Experts for Security and Global Affairs (ESGA).

La rândul ei, cercetătoarea la Institutul Diplomatic Român, Ileana Racheru, a subliniat că „există o diferenţă între filoruşii sau rusofonii din Republica Moldova şi din Transnistria pentru că dacă primii vor susţinerea statalităţii moldoveneşti şi reintegrarea Transnistriei, ceilalţi vor cu totul altceva”.

„De mai multe ori s-a spus că dacă se soluţionează problema transnistreană va deveni precedent sau model de soluţionare a conflictelor în spaţiul ex-sovietic, dar problema transnistreană în Republica Moldova nu este una de origine etnică ca în Nagorno-Karabah, Abhazia sau Osetia. Ea nu poate deveni un precedent nicicum. Nu cred că cei care vin la putere în Transnistria au interesul să strice relaţiile de afaceri pentru că au nevoie de ştampilele moldoveneşti ca să pătrundă pe piaţa moldoveană şi ca să iasă din regiune de facilităţile oferite de aeroportul de la Chişinău. Nu-şi doreşte nimeni să stea izolat în Transnistria sau să aibă probleme în afaceri”, spune Racheru, în cadrul unei emisiuni de la Epoch Times România.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...