În înregistrarea discuţiei cu pricina, care a avut loc în ajunul alegerilor din 2014, Usatîi vorbeşte despre preţurile pentru publicitate electorală la Jurnal TV, ofertă de care acesta nu a beneficiat din motiv că i s-a părut costisitoare. Or, oferta se referea la publicitate electorală pentru campania din 2014, în timp ce televiziunile lui Plahotniuc au difuzat ştirea manipulator şi fals, titrând că „administraţia Jurnal Trust Media ar fi cerut de la Renato Usatîi o taxă de 40 de mii de euro pe lună pentru a-l mediatiza pozitiv”.

Conducerea Jurnal Trust Media a dezminţit informaţiile manipulatorii făcute publice de holdingul media al controversatului oligarh Plahotniuc.

„De fapt, prin publicarea şi tirajarea acestor informaţii se urmăreşte scopul evident de a discredita imaginea noastră, punând la bază informaţii trucate, false şi utilizând tertipuri de montaj. Aceste acţiuni au ca temei dezvăluirile publicate de noi despre implicarea controversatului oligarh Plahotniuc (Ulinici) Vladimir în spălarea miliardelor de dolari, sustragerea miliardelor de dolari din bugetul de stat, comandarea omorurilor persoanelor incomode lui, uzurparea puterii în stat şi acapararea puterii legislative, administrative şi judiciare, precum şi că aceste ilegalităţi sunt subiecte de investigaţii de către organe de anchetă străine. (...) JURNAL TRUST MEDIA nu a primit niciodată mijloace financiare pentru altfel de mediatizări decât publicitatea (politică, comercială, etc.), iar subiectele de ştiri, pamfletele şi alte opere realizate de autorii noştri au avut ca temei comportamentul politicienilor şi oamenilor publici, pentru care niciodată nu au fost încasate mijloace băneşti sau altfel de remuneraţii”, se spune în declaraţia administraţiei Jurnal Trust Media.

Publicăm mai jos şi comentariul lui Renato Usatîi privind falsul mediatizat de Publika TV, Prime şi portalurile online controlate de Plahotniuc:

„Posturile de televiziune ale lui Plahotniuc au difuzat înregistrarea discuţiei mele cu Ana Ursachi, sustrasă din apartamentul ei în timpul percheziţiilor ilegale. Titlul spune: „Câţi bani a cerut Jurnal TV de la Usatîi ca să promoveze minciuni”. În înregistrarea făcută pe 23 decembrie 2014, după trei săptămâni de la scoaterea partidului „Patria” din cursa electorală, este vorba despre promovarea oficială în timpul campaniei din 2014. Toate posturile de televiziune fac asta în termenii prevăzuţi de lege. În discuţie se vorbeşte despre abonament (se şi pronunţă acest cuvânt). Acest abonament mi s-a părut foarte costisitor, despre ce îi şi povesteam Anei Ursachi. Discutăm că abonamentul mi l-au propus primăvara, înainte de campanie. Sunt menţionate şi alte posturi de televiziune. 3200 de euro pe lună - la RTR Moldova, 8000 de euro - la Pro TV. Da, noi am plătit acestor posturi de televiziune, cum au făcut-o şi alte partide, pentru plasarea spoturilor preelectorale. Am plătit din fondul electoral. Până şi procurorii plahotniucişti vor fi nevoiţi să confirme acest lucru”, 

Apropo, la Publika şi Prime preţurile sunt cele mai mari. Monopolul Casa Media face minuni, însă instituţiei antimonopol nu îi pasă de acest lucru. Doar se află în mâinile aceluiaşi stăpân. În ceea ce ţine de promovarea minciunilor, posturile lui Plahotniuc sunt în afara oricărei concurenţe.

Interesant este că minciunile nu îi ajută să umfle cât de puţin ratingul stăpânului pe care, pe bună dreptate, îl urăşte toată ţara. Problema este şi în persoana de la care aduce de la o poştă a banditism, dar şi în lucrul ca din topor al televiziunilor. Pentru a le întreţine, Plahotniuc a monopolizat şi a ucis, practic, piaţa de publicitate, dar oricum este nevoit să cheltuie banii furaţi de la popor.

Înregistrarea difuzată de Publika durează peste 17 minute. Aş spune că aceasta mai mult îi compromite pe Publika TV şi Plahotniuc, dar această gunoişte şi paznicul ei nu pot fi compromişi mai mult decât sunt deja. Putoarea lor a devenit în Moldova ceva de la sine înţeles, practic, un fenomen al naturii. Cum a ajuns această înregistrare la Publika? Şi asta e clar pentru toţi. Procuratura, MAI, judecătoriile, Publika TV, Prime, Canal 3 şi alte structuri şi instituţii, care cândva erau instituţiile puterii - toate acestea astăzi lucrează pentru un singur om. 

Aşa arată sfârşitul integrării europene în ţara care era cândva considerată „istorie de succes”. Şi aceasta este o sentinţă pentru politica europeană şi americană în această direcţie. Cu susţinerea UE şi SUA, în Moldova s-a construit o adevărată dictatură a hoţilor şi bandiţilor. 

Şi tot despre ce discutăm cu Ana Ursachi este doar o dovadă a acestui fapt. Eu discut cu avocatul despre apărarea deţinuţilor politici, cărora li s-au fabricat dosare, despre persecutarea opoziţiei, despre faptul că în Moldova serviciile speciale interceptează telefoanele oponenţilor lui Plahotniuc (iar în acea perioadă şi pe ai lui Filat). Eu într-adevăr nu înţeleg din ce motive, decât dacă pentru a crea un conflict între mine şi Ana Ursachi, Publika a difuzat această înregistrare?! Au vrut ca oamenii să asculte încă o dată cum puterea „proeuropeană” din Moldova persecută oponenţii? Cum oamenii deja atunci, în 2014, se tem să vorbească la telefon şi să colaboreze cu opoziţia? Cum încearcă să nu mă lase pe mine la alegerile locale? Mulţumesc, dar toţi ştiu şi aşa toate aceste lucruri.”


Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.