Învestirea lui Igor Dodon în funcția de președinte: demnitari absenți, proteste și avertizări din partea noului șef al statului

Anticoruptie.md
23/12/2016
Igor Dodon, citind discursul de învestitură. Foto: CIJM

Igor Dodon, desemnat câștigător al alegerilor prezidențiale, a depus vineri, 23 decembrie, jurământul la Palatul Republicii. Evenimentul nu s-a lăsat însă fără proteste. Totodată, de la ceremonie au lipsit mai mulți politicieni și oficiali de rang înalt. „Poporul este suveranul acestei țări, iar instituțiile statului, începând cu Parlamentul și Guvernul, trebuie să fie în slujba cetățenilor. Vă rog și vă avertizez - tratați foarte serios acest mesaj al poporului! Nu uitați cine este suveranul adevărat al țării și cui ați jurat credință”, a rostit noul președinte după învestire. 

Înainte de ceremonie, Igor Dodon a ținut un discurs și în fața mulțimii de susținători adunată la Palatul Republicii. „Această victorie este a noastră, a tuturor. Noi am mers foarte mult pentru a învinge și noi am învins. Am învins împreună. Vreau să vă promit că nu voi ceda și nu voi uita ceea ce am promis cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat el de la tribună. 

De la ceremonia de învestire au lipsit însă mai mulți demnitari și politicieni. „Eu și colegul Eugen Carpov nu vom participa la ceremonia de învestire în funcția de Președinte a domnului Igor Dodon. Declarațiile din ultima vreme făcute de Igor Dodon, iresponsabile și pline de ură, denigratoare la adresa Uniunii Europene și a statului Republica Moldova, demonstrează clar că acesta nu are încă capacitatea de a se ridica la înălțimea funcției obținute. Chiar dacă a câștigat aceste alegeri, dl Dodon nu vrea să înțeleagă că șeful statului trebuie să fie un model, să aibă un comportament exemplar, să îi unească pe cetățeni și nu să îi dezbine”, a scris pe reațeaua de socializare Facebook deputatul Iurie Leancă, și el candidat la alegerile prezidențiale.

Nici ministrul Apărării Anatol Șalaru nu a participat la eveniment. „Am primit invitația de a participa la învestirea noului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Cu multă plăcere anunț că nu voi merge la această festivitate. Igor Dodon nu este președintele meu, iar în perioada cât voi fi ministru al Apărării voi colabora doar instituțional cu el. Respect instituția Președintelui și respect legile care reglementează relațiile dintre președintele Republicii Moldova și ministrul Apărării. Dar Igor Dodon a câștigat această funcție prin minciună și manipulare, și prin urmare, el nu este președintele meu, este doar reprezentantul intereselor Federației Ruse”, a fost mesajul lui Anatol Șalaru,la fel postat pe Facebook.

Cu câteva ore înainte de învestire, și Mihai Ghimpu, liderul PL, a anunțat că va boicota ceremonia. „V-ați ales președinte, încoronați-l!”, a declarat deputatul, candidat la scrutinul prezidențial. 

Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, a ales să meargă în această perioadă în concediu. Astfel, decizia Curții privind validarea rezultatelor alegerilor a fost citită de către Victor Popa, prezentat în cadrul ceremoniei drept președinte interimar al instituției.  

Din cauza ceții, Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, nu a putut ateriza la Chișinău. „Avionul companiei Aeroflot nu a putut ateriza pe aeroportul Chișinău, din cauza ceții dense. A survolat aerul circa 40 de minute și s-a pornit spre Budapesta. (...) Pe drum către Chişinău, am zburat peste Ucraina, via Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România. Până la urmă, nu orice aeronavă ajunge la mijlocul Niprului”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter. 

În schimb, la eveniment au fost prezenți președintele Parlamentului, Adrian Candu, mai mulți deputați, premierul Pavel Filip, miniștri, mitropolitul Vladimir alături de alți reprezentanți ai bisericii, ambasadori etc. 

După învestire, Igor Dodon a salutat din nou mulțimea, fiind aplaudat. Ulterior, în foarte scurt timp, președintele a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, în timp ce câteva zeci de oameni scandau „Nu Dodon”, „Refuz, rezist, sunt antisocialist!”. 

Anticoruptie.md
23/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii