08:36:21 20.04.2024
Stiri

Deputat de la Tiraspol: „UE și REINTEGRAREA reprezintă ACUM SINGURA șansă pentru Transnistria”

Economie 06.03.2015 12:30 Vizualizări2385 Autor: Virginia Nica
Deputat de la Tiraspol: „UE și REINTEGRAREA reprezintă ACUM SINGURA șansă pentru Transnistria”


Autoritățile de la Tiraspol nu vor avea o altă cale decât orientarea spre UE, iar aceasta ar însemna o inevitabilă reintegrare cu R. Moldova, deși acest vector nu va fi pe placul Moscovei, consideră așa-zisul deputat din regiune, Dmitri Soin, în cadrul unui interviu pentru „Nezavisimaya Gazeta”.

Potrivit lui Soin, criza din regiune a atins un nivel fără precedent, iar oamenii susțin că este cu mult mai rău chiar și față de anul 2006, când a fost instalată „blocada economică”.

„Atunci, totul se axa pe decizii și convingeri politice, acum însă vorbim nu despre politică, dar despre o criză profundă din care nimeni nu știe cum să iasă. Situația creată dă peste cap planurile conducerii de a ne orienta pe piața eurasiatică. Acum, singura piață reală pentru regiune este cea europeană”, a declarat reprezentantul administrației de la Tiraspol.

Așa-zisul deputat mai spune că regiunea este dependentă de gazul rusesc fără de care nu ar supraviețui nicio clipă. „Regiunea va beneficia de preferințele comerciale europene până pe 1 ianuarie 2016. Începând cu această zi, sunt valabile alte reguli: întreprinderile din Transnistria vor trebui să primească de la Chișinău certificatele pentru mărfuri, iar impozitele ar trebui să ajungă în bugetul R. Moldova. Dacă Transnistria va accepta noile reguli, atunci mărfurile noastre vor ajunge din nou pe piața europeană. Acest lucru, însă, va stârni nemulțumirea Moscovei. Totuși, situația care se creează impune Tiraspolul să caute soluții pentru a supraviețui”, a menționat Dmitri Soin.

El a mai spus că puterea de la Tiraspol conștientizează faptul că situația economică deplorabilă din Rusia sau Ucraina face ca relațiile comerciale cu aceste țări să nu mai fie rentabile și deja au fost înregistrate și consecințe ale acestei stări de lucruri. „O parte din întreprinderi au falimentat și nu mai funcționează. Moscova înțelege că oportunitățile comerciale reprezintă începutul integrării în R. Moldova și, respectiv, în Uniunea Europeană și va închide robinetul la gaz, însă Transnistria nu are altă cale pentru a se salva”, consideră reprezentantul puterii de la Tiraspol.

Transnistria se confruntă cu o criză economică care a dus la proteste din partea populației, întârzierea pensiilor și salariilor și sărăcirea bugetului cu 22% în primele două luni ale acestui an față de perioada similară a anului precedent.

Menționăm că fermierii de peste Nistru au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că își doresc să vândă pe piața comunitară și nu mai pot activa în condițiile în care teritoriul din stânga Nistrului este unul nerecunoscut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md