Cele mai mari pierderi din cauza îngheţurilor le-au suferit pomicultorii din raioanele Briceni, Edineţ, Ocniţa, Donduşeni şi Râşcani, unde recolta a fost compromisă în proporţie de până la 90 la sută. La mai bine de jumătate de an de când calamitatea s-a abătut asupra lor, fermierii încă îşi aşteaptă compensaţiile promise de autorităţi.

Producătorii agricoli spun că au sperat până în ultimul moment că autorităţile îşi vor respecta promisiunea. Iată de ce şi-au planificat anumite cheltuieli din banii care urmau să le fie oferiţi.

Solicitat de Jurnal TV, ministrul Agriculturii Eduard Grama a declarat că regulamentul de oferire a compensaţiilor se află la Cancelaria Guvernului, însă nu se ştie când va fi aprobat. El a negat faptul că procesul este tergiversat din lipsă de bani şi susţine că resursele vor fi alocate din fondul de rezervă al Executivului.

Potrivit fermierilor, peste şase mii de hectare de livezi din nordul ţării au fost compromise în urma îngheţurilor. Pentru fiecare hectar este prevăzută o compensaţie între trei şi cinci mii de lei.