Sergiu Ostaf, desemnat de Parlament în calitate de membru al Consiliului de Integritate

Parlamentul l-a desemnat joi, 22 decembrie, pe Sergiu Ostaf, director executiv Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), în calitate de membru al Consiliului de Integritate.

Sergiu Ostaf a fost selectat în urma unui concurs public organizat de Parlament. Concursul a fost anunțat la data de 12 octombrie curent. În lipsă de solicitanți, s-a decis prelungirea acestui, iar la 25 noiembrie a fost anunțat un concurs repetat. În final au fost depuse două dosare, dar unul din candidați s-a retras, neprezentându-se la interviu.

De menționat că potrivit legii 132, Parlamentul trebuie să asigure desemnarea unui membru al Consiliului de Integritate. Decizia de a organiza un concurs public a fost adoptată ca răspuns la solicitarea societății civile și pentru asigurarea transparenței decizionale.

Amintim că legea 132 care prevede instituirea Autorității Naționale de Integritate (ANI) a fost votată la 17 iunie 2016 în cadrul Pachetului de integritate. Consiliul de Integritate are în competență organizarea concursului pentru selectarea președintelui și vicepreședintelui ANI, precum și verificarea conflictele de interese ale conducerii ANI.

Consiliul de Integritate este constituit din 7 membri desemnați de Președinte, Parlament, CSM și se consideră lucrativ dacă sunt desemnați 5 membri. La această oră, în Consiliu de Integritate sunt 4 membri. Membrii Consiliului acționează în bază de voluntariat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.