Nicolae Timofti: Nu v-am arătat nici rana, nici sângele și nici măcar nu port pică nimănui

Preşedintele Nicolae Timofti a lansat joi, 22 decembrie, în ultima zi de mandat, un apel către reprezentanţii mass-media şi oamenii de creaţie în care îndeamnă la onestitate şi corectitudine. Potrivit lui, un cuvânt, scris sau spus, poate provoca o hemoragie mai mare decât cel mai ascuțit tăiș, iar el a avut de suferit de acest tăiş, deşi “nu a arătat nici rana, nici sângele”.

“Să știți că un cuvânt, scris, spus, poate provoca o hemoragie mai mare decât cel mai ascuțit tăiș. Mi-e greu să vă spun de câte ori am simțit acest tăiș, dar, din respect pentru meseria voastră, în spiritul valorilor democratice, nu v-am arătat nici rana, nici sângele și nici măcar nu port pică nimănui”, se arată în apelul lui Nicolae Timofti.

Şeful statului a mai spus că un jurnalist nu scrie pentru azi, pentru mâine: un ziarist face istorie. “Toți avem nevoie de onestitate și corectitudine. Iar dacă presa se încadrează în acești parametri ai moralității, o societate are doar de câștigat”,  a declarat Nicolae Timofti.

În context, preşedintele a adus aminte cuvintele Suveranului Pontif, Papa Francisc, care a spus că urnalismul care se bazează pe bârfe și zvonuri reprezintă o formă de „terorism”.

Totodată, preşedintele Timofti a amintit că rolul reprezentanţilor rnass-media şi oamenilor de creţie este de a „salubriza” falsurile și non-valorile – sub aspect istoric, cultural, literar, creativ.

“Mai mult chiar! Oricând, în cazul în care ar putea să se revină la subiectele de identitate, limbă, istorie, de puterea inteligenței și a cunoștințelor dumneavoastră va depinde  cât de mic sau cât de mare poate fi răul generat de puterea politică.

Sper să aveți sub protecție, și de astăzi încolo, izvoarele culturii noastre, limba română, rădăcinile noastre istorice. Toți împreună – cetățeni simpli, oameni de cultură, ziariști, cei care alcătuiți nucleul intelectual al unei societăți – trebuie  să cultivăm spiritul național, la fel cum țăranii cultivă pământul”, a mai scris Nicolae Timofti.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.