Asigurările lui Candu: Amnistia fiscală nu va fi votată până la expertiza FMI și Banca Mondială

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, dă asigurări că Amnistia fiscală nu va fi votată în a doua lectură până la expertiza FMI, Banca Mondială și altor structuri europene.

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă.

“Legea are două părţi. E stimularea fiscală, când încurajăm întreprinderile, încurajăm companiile să-şi plătească datoriile, pentru a fi iertate penalităţile sau sancţiunile de întârziere. Dar, în mare parte, se referă la liberalizarea capitalului. Şi nu este un secret pentru nimeni că în Republica Moldova peste 30% din produsul intern brut e economia tenebră. Şi liberalizarea capitalului este unul dintre instrumente. Experienţa internaţională a multor state arată că este unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care reuşeşti să aduci ceea ce e în tenebru în economia albă. S-au ridicat anumite semne de întrebare şi speculaţii ce ţin dacă această lege, eventual, ar ierta sau ar ajuta pe cei care au fost implicaţi în fraude bancare şi nu doar”, a explicat Candu cu referire la această lege.

În context, Candu a menționat că legea nu va fi aprobată până nu va primi expertiza de la instituțiile internaționale partenere.

“Dar trebuie şi cetăţeanul să înţeleagă că este o intenţie de a trece de la acea economie tenebră, 30% pe care le estimăm noi în economia albă, pentru a creşte baza impozabilă şi pentru a avea impozite şi încasări la buget. Şi, în acelaşi timp, nu ţine de vreo declinare a responsabilităţii. Dar noi suntem în program cu Fondul Monetar Internaţional, noi avem cooperare cu Banca Mondială, noi suntem stat asociat la Uniunea Europeană prin Acordul de Asociere. Şi în niciun caz noi nu vom aproba legea, până nu vom avea expertiza de la toate instituţiile pe care le-am menţionat”, a adăugat oficialul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.