Actualitate

Omul săptămânii: Stela Popescu

Stela Popescu s-a născut într-o familie de învățători modești, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci dușman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Brașov. În 1953, susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Apoi se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o împiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent. În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican.

Timp de 24 de ani, cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă, la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul „Constantin Tănase”, unde lucrează și în prezent. Pe scena Teatrului „Constantin Tănase” și pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum: „Omul care a văzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slăbiciunea mea” etc. A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel.
În 1958, debutează în cinematografie în pelicula „Alo? Ați greșit numărul". A jucat în peste 25 de filme precum „Nea Mărin miliardar” (1979), „Pe malul stâng al Dunării albastre" (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988) etc.
Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. Aici a activat de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu.

Cu ocazia unei aniversări frumoase, redacția ziarului TIMPUL îi urează La Mulți Ani și inspirație pentru roluri noi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *