Reprezentanți ai societății civile, îngrijorați că un proiect de milioane al Primăriei mun. Chișinău ar putea fi implementat în condiții de lipsă de transparență

Anticoruptie.md
21/12/2016
captură privesc.eu

Un grup de experți din domeniul energetic se declară  îngrijorați de modul în care primarul capitalei Dorin Chirtoacă a semnat de curând un contract de împrumut cu BERD pentru reabilitarea termică a clădirilor din mun. Chișinău. Contractul de împrumut urma să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău, lucru care nu s-a întâmplat. Experții susțin că în aceste condiții de lipsă de transparență există riscul ca proiectul să eșueze.

Potrivit contractului de împrumut, BERD ar urma să ofere municipalității 25 de milioane de euro pentru termoizolarea clădirilor din capitală. Împrumutul se încadrează în proiectul strategiei energetice a oraşului până în 2020 (PAED). „Deşi strategia a fost elaborată încă în 2012, aceasta conţine multe lacune: nu sunt indicate criteriile de selectare a blocurilor care vor participa la proiect, lipseşte informaţia despre sursele de rambursare a împrumuturilor şi nu e specificat cine este responsabil de implementarea proiectului. Procesul netransparent a stârnit nemulţumirea consilierilor municipali. În cadrul şedinţei din 15 decembrie, aceştia au refuzat aprobarea PAED-ului în forma actuală şi au solicitat Primăriei înlăturarea deficienţelor”, au precizat experții Sergiu Tofilat şi Ianuş Cuşnir în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.

Cei doi, împreună cu mai multe ONG-uri, au format un grup de iniţiativă şi au depus, pe 28 noiembrie, o petiţie la Primărie, solicitând organizarea consultărilor publice pentru asigurarea transparenţei în implementarea proiectului. Reprezentanții societății civile spun că au avut câteva întâlniri cu fracţiunile din Consiliul Municipal şi cu SA Termoelectrica, unde au prezentat mai multe propuneri de modificare a PAED-ului, Primăria însă nu a delegat niciun reprezentant la aceste întâlniri.

Referindu-se la prevederile legale, experții spun că numai 19% din cele 3609 blocuri locative din Chişinău pot participa la acest proiect. Este vorba de blocurile administrate de Asociaţiile de Coproprietari în Condominiu (ACC). De asemenea, aceștia susțin că e nevoie de maximă atenție și la condițiile în care urmează a fi contractați executorii lucrărilor de termoizolare. Activiştii civici afirmă că susţin iniţiativa de reabilitare termică a blocurilor, dar solicită Primăriei o atitudine transparentă şi responsabilă în realizarea proiectului.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vadim Brânzaniuc, afirmă că primarul capitalei respinge acuzațiile aduse de experți. „Am negociat cu BERD și am semnat pentru prima parte a împrumutului, în valoare de zece milioane de euro. Dacă era citit contractul era clar totul. Procedura prevede că mai întâi este semnat contractul, apoi acesta este aprobat de CMC. Ca să avem ce dezbate, trebuie mai întâi să avem contractul. E devreme să vorbim despre termoizolarea blocurilor de locuit. Prima parte a contractului prevede izolarea termică a clădirilor de menire socială: grădinițe, școli, spitale”, ne-a mai declarat Brânzaniuc.  

Anticoruptie.md
21/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii