Cinci întrebări fără răspuns după atentatul de la Berlin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La 24 de ore după atentatul care a vizat Târgul de Crăciun din Berlin, informaţiile disponibile sunt încă puţine, iar întrebările fără răspuns sunt din ce în ce mai multe, scrie 20minutes.fr, care prezintă aceste neclarităţi.

SUSPECTUL REŢINUT ARE VREO LEGĂTURĂ CU ATENTATUL?

Întrebarea a fost ridicată în cursul unei conferinţe de presă a poliţiei, organizată marţi. „Persoana arestată, care este un cetăţean pakistanez, este posibil să nu aibă nicio legătură cu atentatul”, a răspuns procurorul general german.

Solicitantul de azil în vârstă de 23 de ani a fost reţinut luni seară în urma declaraţiei unui martor la atac. Acesta l-a urmărit pe suspect doi kilometri, timp în care a discutat cu poliţia la telefon.

Datorită informaţiilor oferite de martor, forţele de ordine au reuşit să îl reţină pe solicitantul de azil în apropiere de un parc.

Încă de la începutul audierii, pakistanezul a negat acuzaţiile. „Neagă faptele. Ancheta continuă”, a anunţat ministrul de Interne, Thomas De Maiziere.

De asemenea, probele ADN prelevate din cabina camionului nu corespund cu cele ale suspectului.

Un oficial din Poliţia de la Berlin, citat sub acoperirea anonimatului, a spus pe Die Welt: „Avem omul greşit”.

EXISTĂ MAI MULŢI AUTORI?

“Nu ştim dacă este unul sau sunt mai mulţi autori ai atentatului”, a spus procurorul general într-o conferinţă de presă.

Anchetatorii analizează în prezent înregistrările video cu atentatul, pentru a încerca să identifice suspectul sau suspecţii.

Poliţia a lansat o platformă dedicată atacului, pentru ca martorii care au filmări sau poze să le trimită autorităţilor.

De asemenea, mai mulţi martori erau audiaţi marţi după-amiază.

AUTORUL SAU AUTORII SUNT ÎNCĂ ÎN LIBERTATE?

Dacă solicitantul de azil reţinut luni seară nu are nimic de-a face cu atacul, atunci vinovatul este încă în libertate. El este înarmat, cred forţele de ordine, care nu au găsit încă pistolul cu care a fost împuşcat polonezul care ar fi trebuit să conducă vehiculul.

Poliţia a transmis mai multe mesaje pe Twitter prin care le-a cerut locuitorilor din Berlin să fie prudenţi.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN CABINA CAMIONULUI?

Traseul camionului cu care a fost comis atacul este deocamdată vag. Vehiculul este înmatriculat în Polonia şi este posibil să fi fost furat de pe un şantier, potrivit poliţiei.

Deocamdată nu este clar ce i s-a întâmplat şoferului, găsit mort. Proprietarul camionului, care este vărul şoferului, spune că trupul neînsufleţit al acestuia are urme de lovituri şi o rană care pare să fi fost făcută cu armă albă.

Polonezul ucis, care era căsătorit şi avea un fiu de 17 ani, avea 120 de kilograme şi 1,83 înălţime. „O singură persoană nu ar fi putut să îl doboare”, spune vărul său.

Potrivit proprietarului camionului, în vehicul se aflau 25 de tone de produse metalurgice provenind din Italia. Şoferul urma să petreacă noaptea la Berlin, pentru că firma care trebuia să primească marfa nu a reuşit să o preia luni.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, şoferul ar fi parcat în faţa depozitului clientului.

Şoferul a discutat ultima dată la telefon cu soţia sa la ora locală 15 (16 ora României). Ei urmau să vorbească din nou o oră mai târziu, dar polonezul nu a mai răspuns la telefon.

Datele GPS au arătat că vehiculul a fost pus în mişcare în jurul orei 15.45 (16.45 ora României), dar a făcut numai nişte manevre în faţă şi în spate, „ca şi cum cineva învăţa să îl conducă”.

CINE SE AFLĂ ÎN SPATELE ATENTATULUI?

Modul de operare aminteşte, evident, de cel al lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, autorul atentatului din 14 iulie, de la Nisa.

Unul dintre liderii Statului Islamic, Abou Mohammed al Adnani, a făcut apel către jihadişti şi susţinătorii lor să folosească orice armă, inclusive camioane, pentru a ucide. Ulterior, al Adnani a fost ucis într-un raid al coaliţiei internaţionale în Siria.

Profilul suspectului reţinut luni seara prezenta similarităţi cu unii terorişti ai Statului Islamic, care au trecut deja la fapte sau care erau pe punctul de a o face, în special în Germania.

ISIS a revendicat în iulie două atentate separate în Germania, soldate cu mai mulţi răniţi.

Atacul de luni nu a fost revendicat deocamdată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...