Europarlamentar român: UE este foarte prudentă în relaţia cu politicienii de la Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europarlamentarul român Sigfried Mureșan este de părere că anul 2016 a fost unul greu pentru relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, din cauza instabilității politice de la începutul anului, dar și a majorității parlamentare constituite nu conform voinţei oamenilor din ultimele alegeri.

Mureșan apreciază că Republica Moldova a înregistrat progrese, însă acestea mereu au fost făcute de către autorităţile de la Chişinău, ca urmare a insistenţelor Uniunii Europene.

„Adevărul este că a fost un an greu pentru relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Am început cu o situaţie de instabilitate politică, neştiind cine va guverna ţara, neavând o majoritate transparentă care să formeze o coaliţie de guvernare rezultată direct şi legitim din ultimele alegeri parlamentare. Am văzut venirea la putere a unui guvern pe baza unei majorităţi nenaturale, care nu a rezultat conform voinţei oamenilor din ultimele alegeri, cu care de la nivel european, evident, am vrut să cooperăm şi să implementăm ceea ce Uniunea Europeană şi Republica Moldova agreaseră, şi anume Acordul de Asociere. Şi adevărul este că s-au înregistrat progrese în acest an, însă mereu progresele au fost făcute de către autorităţile de la Chişinău, ca urmare a insistenţelor Uniunii Europene, ca urmare a condiţionalităţilor impuse de către guvernul de la Bucureşti”, a spuns Mureșan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Astfel, în opinia acestuia progresele însă limitate, iar Uniunea Europeană mereu a trebuit să insiste pe lângă guvernul de la Chişinău, ori, aceasta nu e normal.

„Dacă eşti om politic onest şi înţelegi că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este în interesul cetăţenilor propriei tale ţări, atunci nu trebuie să vină cineva mereu să te împingă de la spate. De aceea, suntem foarte prudenţi în relaţia cu politicienii de la Chişinău şi observăm că, dacă nu-i împingem de la spate, nu implementează ceea ce Republica Moldova are nevoie şi ceea ce este bun pentru oameni. Deci, la sfârşitul anului cred că am progresat faţă de începutul anului, dar rămân semne de întrebare majore, în primul rând, voinţa reală a clasei politice şi a majorităţii de la guvernare de a reforma ţara. Şi doi, preşedintele ales”, a mai spus europarlamentarul.

Acesta a ținut să menționeze că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană categoric aduce beneficii pentru cetăţenii moldoveni și fonduri.

„Cu cât eşti mai aproape, cu cât îndeplineşti mai mult condiţionalităţile Uniunii Europene, cu atât investitorii, companii mari din Germania, Austria, Franţa vor avea mai multă încredere în Republica Moldova, vor merge, vor investi, vor crea locuri de muncă”, a mai spus Sigfried Mureșan potrivit sursei citate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...