Concluziile trilateralei Rusia-Iran-Turcia, privind situația din Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia și Iranul, aliate ale Damascului, și Turcia, susținătoarea rebelilor sirieni, și-au exprimat marți susținerea pentru evacuarea populației civile și retragerea organizată a opoziției armate din Alep, declarându-se gata să coopereze în problema siriană și făcând apel la o extindere a armistițiului, în timpul unei reuniuni tripartite desfășurate în capitala Rusiei, fără participarea SUA, informează TASS și AFP.

„Iranul, Rusia și Turcia salută eforturile comune din estul orașului Alep, (eforturi) ce permit evacuarea benevolă a populației civile și retragerea organizată a opoziției armate”, a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, dând citire unei „declarații comune”, alături de omologii săi iranian și turc, Javad Zarif și Mevlut Cavusoglu.

Potrivit declarației comune, cele trei țări sunt gata să devină garante ale acordului în curs de pregătire între guvernul Siriei și opoziție. „Iranul, Rusia și Turcia își exprimă deschiderea de a contribui la elaborarea acordului în curs de pregătire, negocieri pe marginea căruia se poartă în prezent între guvernul Siriei și opoziția siriană, și să devină părți garante ale acestuia”, a declarat Lavrov.

„Miniștrii au convenit asupra importanței de a extinde regimul de încetare a focului, de a garanta un acces neîngrădit la ajutoarele umanitare și libera circulație a populației pe teritoriul sirian”, a mai spus Lavrov.

Șeful diplomației ruse a asigurat, de asemenea, că evacuarea civililor din cartierele rebele din Alep va fi încheiată „în una, două zile maxim”. Începută în urmă cu cinci zile în orașul Alep distrus de bombardamente, „evacuarea este în prezent pe cale să se încheie”, a declarat ministrul rus.

Potrivit lui Lavrov, „formatul de azi (marți) este cel mai eficient”. Totodată, el a dat asigurări că „nu se încearcă să se arunce o umbră asupra eforturilor tuturor altor parteneri pentru soluționarea crizei siriene”.

„Nu trebuie să respingem munca ce a fost realizată de Rusia și SUA. Am ajuns la niște rezultate în septembrie, însă, din nefericire, americanii nu au putut să acționeze după cum am convenit”, a adăugat el, cu referire la o tentativă ruso-americană de armistițiu în Siria, armistițiu care în final a eșuat după o săptămână.

Reuniunea trilaterală de marți a avut loc a doua zi după asasinarea ambasadorului rus la Ankara, împușcat de un polițist turc care a afirmat că răzbună astfel drama din Alep.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...